Középpontban a regionális termékek

Majoros Jácint 2019. február 24., 13:55

Besztercebánya megye regionális termékeit állították ki, illetve árusították a losonci Galéria bevásárlóközpontban. A termékek mindegyike ún. regionális termékvédjeggyel voltak ellátva, azt a célt szolgálva, hogy megőrizzék az adott régió hagyományait, egyedi termékeit, s így támogathatják a helyi kistermelőket, kézműveseket, népszerűsíthetik a régiót és a különféle szolgáltatásokat is.

Fotó: Majoros Jácint

Janka Bačíková, a Hont termékvédjegy koordinátora szerint legfontosabb, hogy a kézművesek megmutathatják és népszerűsíthetik termékeiket, amelyek így könnyebben eladhatók.

A termékvédjegy használatát kézművesek, fizikai és jogi személyek egyaránt kérvényezhetik élelmiszeripari- és kézműves termékekre, de szolgáltatásokra, valamint szállás és étkeztetési szolgáltatásokra, illetve eseményekre is, ha megfelelnek a minőségi feltételeknek.

„Nagyon szorosan együttműködünk a besztercebányai szervezettel, akik rendszeresen szerveznek kézműves vásárt az Európa bevásárlóközpontban Besztercebányán, csakúgy, mint ahogyan ezt most itt is megszervezték. Ha az itt lévők ezzel a termékvédjeggyel nem rendelkeznének, akkor ez a prezentáció nem valósulhatna meg számukra” – mondta.

Képgalériánk:
Fotó: Majoros Jácint

Szlovákiában először mintegy tíz évvel ezelőtt alakultak regionális termékvédjegyek. Mára nyolc régió büszkélkedhet ilyennel. A védjegy garantálja, hogy az áru jellegzetesen helyi termék, a régióban, részben manufaktúrában állítják elő. A losonci bevásárlóközpontban első alkalommal szervezték meg a besztercebányai megyében létrejött öt régió termékeit, szolgáltatásait bemutató kézműves vásárt.

„2015-ben kaptuk meg először a védjegyet, mint a Hont régió termékcímet. Úgy látom, van értelme, bizonyos fajta reklámot is jelent és bemutatjuk itt is a régió termékeit. Mi konkrétan méhészettel és méhtermékekkel foglalkozunk – családi méhészetet vezetünk” – tudtuk meg Babka Gábor leszenyei őstermelőtől.

Képgalériánk:
Fotó: Majoros Jácint

A regionális termékvédjegy a termelőknek, kézműveseknek termékeik hazai és külföldi népszerűsítését garantálja, lehetővé teszi a kölcsönös együttműködést és az olyan rendezvényeken való részvételt, ahol saját termékeiket mutathatják be és értékesíthetik. A védjegy odaítélése után a termelők kötelesek feltüntetni a védjegy logóját termékeiken, illetve ott, ahol az árut értékesítik. Szlovákiában jelenleg megközelítőleg 130 kézműves vagy őstermelő rendelkezik valamelyik regionális termékvédjegy jogának használatával.

0 HOZZÁSZÓLÁS