Közel száz covidos szülés Kassán, egyetlen újszülött sem lett pozitív

2021. február 22., 08:50
ma7

A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) ún. covid-zónájának szülészetén már 95 olyan nő szülte meg gyermekét, akinél megerősítették, hogy koronavírussal fertőződött meg vagy erősen fennállt ennek a gyanúja. A PCR tesztek alapján egyetlen baba sem született koronavírusosan – közölte a kórház.

Fotó: TASR

Ladislav Rosocha, a nőgyógyászati-szülészeti osztály főorvosa elmondta, mindenféle hírek terjednek, a szülés előtt álló nők sokszor félve érkeznek.

Biztosíthatunk minden, koronavírussal fertőzött leendő anyát, hogy nálunk nemcsak támogatásra lelnek, hanem professzionális ellátásra is számíthatnak. Minden emberi életnek hatalmas az értéke, mi pedig ennek tudatában jövünk munkába

 – fogalmazott a főorvos.

Az intézményben az első koronavírusos szülést 2020. október 18-án vezették le, komplikációk nélkül. Azóta a személyzetnek már nagyobb gyakorlata van ebbe, de a fertőzésveszélyt továbbra is komolyan veszik.

A kezdeteket már magunk mögött tudhatjuk, de a félelem maradt. Már azt is megtanultuk, hogy a gyorsan jövő szülésekhez igazodva hogyan kell gyorsan beöltözni, hogy meg tudjuk előzni a fertőzést, akkor is, ha nagy a stressz, és gondolnunk kell mindenre, miközben csak nagyon rövid idő áll a rendelkezésünkre

– mondta Cecília Kapustová szülésznő.

Az ún. covid-szülés szigorú járványügyi szabályok mellett zajlik. A szülés után az egészségügyi dolgozók a szülőszobát egy speciális, filtrációs zónán keresztül hagyják el, ahol alapos fertőtlenítésen esnek át.
24 óra elteltével minden újszülött torkából mintát veszünk a PCR teszthez. Eddig egyetlen olyan újszülött sem lett pozitív, akit koronavírusos anya szült nálunk

– közölte Iveta Kostelníková, a neonatológiai osztály főorvosa. Hozzátette,

a szoptatást alapvető eszköznek tartják az újszülöttek immunitásának erősítésére, így amennyiben az anya szeretné, a gyermeket az ő szobájában helyezik el, természetesen csak akkor, ha ezt mindkettejük egészségi állapota megengedi.

Jó hír a még szülés előtt állók számára, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés nem okoz magzati károsodást, illetve nem vezet születési rendellenességekhez. Komplikációk olyan esetekben léptek fel, amikor a betegség súlyos lefolyású volt, illetve jelen voltak más rizikófaktorok, mint az elhízás vagy a cukorbetegség.

Az egyetemi kórházban eddig nem volt példa arra, hogy a szülés után annyira romlott volna valamelyik kismama állapota, hogy át kelljen helyezni az infektológiai osztályra.

Kövesse facebook oldalunkat is!