2021. október 30., 08:40

Közel félszáz munkagéppel várják a telet Kassán

Készülnek a téli úttisztításra Kassán, ahol a Kosit vállalat 46 munkagépe dolgozik majd azon, hogy járhatók, hótól mentesek legyenek a város útjai és járdái, az utóbbiakat emellett műszakonként 40-en kézzel is tisztítják majd.

KOSIT, munkagép, hóeke, szóróautó, tél, útkarbantartás
Fotó: TASR

A városban november 1. és március 31. között tart a téli szezon. „A téli karbantartásba összesen 238 alkalmazottunk kapcsolódik be, a munkagépek sofőrjeit, a diszpécsereket és más alkalmazottakat is beleértve. Ebben a szezonban 14 nagy munkagépet, szóróautót vetünk be. A járdák tisztítását az egyes városrészekben kisebb munkagépek végzik majd” – tájékoztatott Marián Christenko, a Kosit vezérigazgatója. Hozzátette, a legtöbb gép a téli szezon csúcsidőszakában, december elseje és január vége között áll majd készenlétben.

A vállalat összesen 685 kilométernyi utat tisztít, amire 3,6 millió eurós költségvetéssel rendelkezik, ugyanannyival, mint az előző szezonban.

Mivel ónos eső vagy egy nagyobb havazás esetén nem lehet azonnal az összes útszakaszt egyszerre járhatóvá tenni, így a városi hivatallal közösen kidolgozott akcióterv szerint kezdik meg az utak takarítását. A legmagasabb prioritást az I. és II. osztályú utak, valamint a városi tömegközlekedés útvonalai élvezik.

Ezután kerülnek sorra a második és harmadik prioritási fokra sorolt utak, a mellékutcák, járdák, lépcsők, fel- és aluljárók stb. A vállalat az utak és járdák takarításán, szórásán kívül elszállítja a felgyülemlett havat, továbbá hófogókat helyez el az utak mellett, hogy ne alakuljanak ki hófúvások, illetve bizonyos kiválasztott helyeken szóróanyag-lerakatokat hoz létre, hogy szükség esetén kéznél legyenek. Mindezt egy térképen is nyomon következik az érdeklődők.

Ami a kézi hóeltakarítást illeti, ezt az Óváros városrészben, illetve a Téhányi- és a Dargói Hősök lakótelepen végzik majd ezt a cég munkatársai. Először a busz- és villamosmegállókat, lépcsőket hómentesítik, majd a járdák, gyalogosátkelők, járdaszigetek következnek.

A polgárok esetleges panaszaikat a 0800 156 748-as ingyenesen hívható telefonszámon vagy a közösségi hálón jelenthetik be – tájékoztatott Michal Hrabovský, a vállalat szolgáltatási divíziójának vezetője. Hozzátette, a téli karbantartási szezonban szorosan együttműködnek a városi hivatal fő diszpécserszolgálatával, hogy a lehető legrövidebb időn belül járhatóvá tegyék az utakat és a járdákat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.