lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. november 7., 13:15

Kovács Tibor gyűjteménye

Nem csupán a Paratétisz-tenger maradványai jelentik a Losonci járásban fekvő, csaknem 1200 lelket számláló Csákányháza község egyetlen vonzerejét. Kovács Tibor gyűjtő tájháza olyan ékszerdoboz, ahová minden arra járónak érdemes betérni. 

Kovács Tibor
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

Az országútról jobbra fordulva egyenes út vezet Kovács Tibor házához, amelynek tőszomszédságában található a falumúzeumnak berendezett polgári ház.

Az épület külseje alapján senki sem gondolná, micsoda értékeket rejt belül.

Tibor, miközben körbevezet, elmondja, hogy az épület eredetileg parasztháznak épült, majd a tulajdonosai bővítették, így kapta mai formáját. A korábbi tulajdonosa 99 éves korában elhunyt, és Tibor megvásárolta az üresen álló ingatlant. Kezdetben vendégek elszállásolására használták, mivel négy éven át jótékonysági nyári táboroknak adott otthont.

Akkoriban Kovács Tibornak és családjának már szép gyűjteménye volt a régi paraszti világ használati tárgyaiból.

A gyűjtést egyébként a fiuk, Fábián kezdte, és a műtárgyak folyamatosan gyarapodtak, mígnem a pincében és a padláson sem volt már elég hely a számukra.

Kovács Tibor
Fotó:  Szvorák Emese

Amikor a gyűjtemény megérett a kiállításra, a csákányházai kultúrházban mutatták be az érdeklődőknek. Ez viszont egyszeri alkalom volt, így a tárgyak visszakerültek a régi helyükre. 

A ház megvásárlását követően a fiammal úgy gondoltuk, hogy tökéletes helye lenne benne a gyűjteményünknek. Eleinte csak egy szobát foglaltunk el, aztán a másodikat, végül egy harmadikat is

– mondta mosolyogva a tulajdonos. 

A kiállítást az elmúlt öt év során rendezte be a Kovács család. A kis falumúzeum látogatói megcsodálhatják a régi mezőgazdasági eszközöket, a hagyományos vidéki háztartási felszereléseket, valamint fényképeket és különféle egyéb tárgyakat. Tiborék fokozatosan, saját forrásból, támogatás nélkül hozták létre a múzeumot. 

Nagyon sok darabot kaptunk például a rokonoktól, a szüleinktől, nagyszüleinktől, illetve a család barátja, Koronczi Mária is adományozott régiségeket. Miután a férje meghalt, a családi házukat eladták, és az ott felhalmozott tárgyak hozzánk kerültek. Így a harmadik szobát Koronczi Tibor emlékére rendeztük be

– mondta. 

Az épületbe lépve a régi Csákányházából való fényképeket nézve nosztalgiázhatnak a helybeliek. Itt kapott helyet egy különleges faragott fa is, amely Tibor dédnagyanyjának a régi házából származik, és a hambit, vagyis a tornác egy darabja.

Ezt még Böszörményi István tanár úr mentette meg, mielőtt a ház összedőlt volna. Amikor a kiállítást rendeztük a kultúrházban, a tanár urat is meghívtuk, aki ezt ajándékozta Fábiánnak. Akkor még nem tudta, hogy a dédmama házának egy szelete tért vissza a családhoz

– meséli Tibor.

A folyosóról balra nyílik a konyha, ahol a többi között egy ma is használható szátva, vagyis szövőszék is helyet kapott. Innen lépünk a tisztaszobába, ahol különféle szőtteseket, vásznakat, viseleteket is bemutatnak.

A Koronczi Tibor-emlékszobát a Szent István napján tartott kenyérszenteléskor nyitották meg. 

Az ilyen ünnepségek alkalmával akár százan is összegyűlünk. Jó érzés látni, amikor az idősek betérnek, visszaemlékeznek, keresik a családtagokat a fényképeken. Ilyenkor újraélik az emlékeiket

– mondja Tibor.

Kovács Tibor
Fotó:  Szvorák Emese

A tájházat az előzetes egyeztetést követően bárki megtekintheti. Az érdeklődők keressék bizalommal Kovács Tibort, aki szívesen körbevezeti a múlt értékeire nyitott látogatót.

Kovács Tibor
Fotó:  Szvorák Emese
Kovács Tibor
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.