2020. február 19., 19:21

Kötélpálya épül Gombaszögben

Új turisztikai attrakcióval gazdagodik Gombaszög, ahol Kassa megye támogatásával egy zipline, vagyis átcsúszópálya épül. Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor fő szervezője elmondta, a munkálatok még az idén elkezdődnek, a megnyitását pedig 2021-re tervezik.

_dsc4068.jpg
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A Košice Región Turizmus (KRT) megyei idegenforgalmi szervezet az idén rekordösszeget, több mint 724 ezer eurót osztott szét különféle projektek és rendezvények között. A megye az idén támogat hét nemzetközi jelentőségű rendezvényt, nyolc ún. TOP rendezvényt, továbbá egy új sportrendezvényt, a The Race Obstacle versenyt, amelyet Krasznahorkaváralján rendeznek meg, valamint kilenc kisebb, az ökoturizmusra összpontosító projektet. Két helyszínen, a vadászfalvai (Beňatina) bányatónál, illetve Gombaszögben pedig zipline, átcsúszópálya épül. Az előbbit 178 ezer, az utóbbit 200 ezer euróval támogatja a megye.

Idén  a Terra Incognita program keretében Kassa megye összesen 840 ezer eurót szán a turizmus fejlesztésére. Ebből 724 ezer eurót már szétosztottak, s a pályázati felhívás nyitva marad mindaddig, amíg a fennmaradó összeg is gazdára talál.

Fellendítheti a régió turizmusát

A gombaszögi fejlesztéssel kapcsolatban Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor fő szervezője a ma7.sk-nak nyilatkozva elmondta, Gombaszögnek van egy magyar közösségi vetülete, de van egy erős turisztikai vetülete is, ami az egész régiónak jó, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Az utóbbi megerősítésére jó lehetőség ez a projekt, amely várhatóan nagyot lendít majd a helyszín attraktivitásán.

Ezt egy történelmi sikernek, a csapatunk egyik legnagyobb szakmai elismerésének tartom. Hiszen rendszeresen felmerül az a probléma, hogy a dél-szlovákiai civil szervezetek akármilyen jó projekttel is állnak elő, nagyon nehezen tudnak támogatást szerezni fejlesztésre, beruházásra”

– mutatott rá hozzátéve, hiszik, hogy egy ilyen kötélpályával meg lehet közelíteni a barlang mint turisztikai desztináció látogatottsági mutatóit.

Orosz Örs hangsúlyozta, nem kiegészítő szolgáltatásról van szó, hanem egy konkrét turisztikai attrakcióról, ami önmagában is megállja a helyét, de a gombaszögi barlanggal és a helyszínen található nemzeti kulturális műemlékekkel együtt még szélesebb rétegek számára teszi majd vonzóval ezt az úti célt.

Azt gondolom, ezzel nagyon sokat fogunk tudni lendíteni a régió turizmusán, hisz ilyen zipline csak néhány van az országban”

– emelte ki.

El kell mondani azt is, hogy a mi szándékunk ezzel a csúszópályával az volt, hogy még jobban összekössük a fönti kempinget a pálos műemlékekkel és a Bebek-rezidenciával, ahol a későbbiekben múzeumot szeretnénk kialakítani, különböző felvidéki magyar emlékeket elhelyezni”

– fűzte hozzá.

875 méteres pálya a két kemping között

Az összesen 875 méter hosszú kötélpálya kezdete a kempingben, a Csemadok-színpad közelében, a végpontja pedig a pálos kolostornál lesz. A munkálatok még ebben az évben elkezdődnek majd, a pálya megnyitását 2021-re tervezik. Orosz Örs hozzátette, az új attrakció nem bontja meg a völgy látképét, minimalizálják a stációkat, amelyek nem lesznek kirívó objektumok, és igyekeznek ezeket elrejteni a tájba.

Végezetül elmondta, már egy ideje dolgoznak a kiegészítő szolgáltatások, a szállás és az étkeztetés kérdésének megoldásán, amit jellemzően magyarországi forrásokból finanszíroznak. Reményei szerint a faházak felépítése az idén megvalósulhat. Hátra van még a vendéglátó-ipari egység, a resti megépítése, valamint a kulturális műemlékegyüttes, a kúria felújítása, illetve a pálos monostor feltárásának befejezése.

_dsc4080-jpg
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.