Koszorúzás az Esterházy-évforduló alkalmából

hirek.sk 2012. március 05., 16:41
RÉVKOMÁROM. Esterházy János gróf, felvidéki politikus mártírhalálának 55. évfordulója alkalmából filmvetítéssel egybekötött koszorúzást tart az Egy Jobb Komáromért polgári kezdeményezés március 8-án, csütörtkön délután 16.30 órakor – tudatták portálunkkal a szervezők.

A résztvevők előbb megkoszorúzzák Nagy János szobrászművész alkotását a Nádor utca 14. szám alatt. Ezt követően dokumentumfilmet vetítenek a mártír gróf életéről a helyszínen lévő Viking Pubban. A belépés díjtalan.

Mint ismeretes Esterházy Jánost, a szlovák Nemzeti Bíróság 1947. szeptember 16-án egyetlen ülésen, Pozsonyban halálra ítélte a fasizmussal való együttműködése miatt. A szovjet hatóságok 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglant kapott. Az 1955-ös általános amnesztia során a büntetését 25 évre csökkentették, de ebbe nem számították be a szovjet fogságban eltöltött időt. Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, majd 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben meghalt. A börtönparancsnok nem adta ki hamvait a családnak.

Esterházy János felvidéki magyar politikus volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a 68/1942-es alkotmányi törvény ellen szavazott, ami a zsidóság kitelepítéséről szólt. A politikus 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok és lengyelek százainak segített a szökésben. Magyarország 1944-es német megszállása ellen memorandumban tiltakozott, ezért a horogkeresztesek rövid időre internálták, s a Gestapo is körözte.

2009. március 23-án Lech Kaczynski lengyel államfő rangos posztumusz kitüntetést adományozott a felvidéki magyarság mártír politikusának Varsóban, a lengyel menekültek érdekében a második világháború idején kifejtett tevékenységéért.

0 HOZZÁSZÓLÁS