2022. január 24., 14:32

Köszöntjük a 100 éves komáromi Pálinkás Zsuzsannát

A családtagjai és a gondozói körében január 23-án ünnepelte kerek életjubileumát a komáromi Hegesztők utcai Náruč idősotthon közkedvelt lakója, Pálinkás Zsuzsanna néni, akit rajtuk kívül, a város nevében Keszegh Béla polgármester is megajándékozott.

Köszöntjük Komárom legidősebb lakosát, a 100 éves Pálinkás Zsuzsannát
Médialapozó
Fotó: Családi album
"Mamika" nagyon szereti a virágokat és az embereket

A menyétől, Pálinkás Márta nyugalmazott óvónőtől ma több érdekességet is megtudtunk a 100. életévéhez képest jó szellemi állapotnak örvendő, de már csak kerekesszéken közlekedő „Mamikáról”.

„Mamika egyetlen fia, a már elhunyt Pistuka volt a férjem. Mindkét unokája, a Városi Hivatal iktatójában dolgozó Krisztina és a parkoló-automatákat országszerte rendben tartó Pityu is Komáromban él. Ő 2016-ban a saját kérésére költözött be a Hegesztők utcai Náruč idősotthonba, ahová az akkor még élő férje nem mindjárt tartott vele, mert inkább még odahaza maradt volna. Egy hónap múlva azonban követte őt az otthonba, mert nagyon hiányoztak egymásnak. Az apósom tavaly, pár hónappal a 99. születésnapja előtt hunyt el, s addig nagy szeretetben, 73 évig éltek együtt, ami manapság ritkaságnak számít“ – mondta el a Ma7-nek Mártika.

Köszöntjük Komárom legidősebb lakosát, a 100 éves Pálinkás Zsuzsannát
Fotó:  Családi album
A jubiláns a menye és két unokája társaságában

Azt is elárulta, hogy az általa a világ legjobb anyósának tartott, az idősotthon munkatársai által pedig Zsuzsi mamának becézett néninek még mindig nagyon jó a memóriája, és azt is számon tartja, hogy melyik családtagjának mikor van a születés- vagy névnapja, s a fia mikor tarthatta volna az aranylakodalmát, amit sajnos, már nem élhetett meg.

„A látása már megromlott, de mindig szívesen elbeszélget velünk és az otthon dolgozóival is. Nagyon jól vissza tud emlékezni a közelmúltban és a nagyon régen történtekre is. Gyógyszereket nem szedett, éveken át csak vastablettákat fogyasztott, de már azt sem. Tavaly nyárig járókával közlekedett, de azóta, hogy egyszer megbotlott és elesett, a nővérkék csak kerekesszékben ülve engedik őt mozogni. A pandémia előtt gyakrabban látogathattuk őt, mint az utóbbi időben. Örültünk annak, hogy az életjubileuma közeledtével kivételt kaptunk a látogatási tilalom alól. Lengyel igazgatónő nem csak azt engedélyezte, hogy a családtagok tortával, virágcsokorral köszönthessék őt, hanem az otthon kollektívája nevében egy másik tortával és virággal is kedveskedett neki. Ráadásul Keszegh Béla polgármester úr is küldött neki egy finomságokkal teli ajándékkosarat és virágcsokrot, s ő mindennek nagyon örült” – magyarázta a menye.

Köszöntjük Komárom legidősebb lakosát, a 100 éves Pálinkás Zsuzsannát
Fotó:  Családi album
A családtagjai által ajándékozott torta

Hozzátette: „Mamika” egész életében nagyon szerény, segítőkész asszonyka volt. Bár felajánlották neki, de nem akart élni a lehetőséggel, hogy a 100. születésnapját televíziós stáb örökítse meg, mert nem tartja magát különleges személyiségnek.

„Mindenkinek hozzá hasonló csupaszív anyóst kívánok, aki soha még egy rossz szóval sem bántott meg senkit. Az én szüleimmel is mindig nagyon jó, szeretetteli kapcsolatban volt, sok emlékezetes családi ünnepet töltöttünk együtt. Mindig gyönyörűen kézimunkázott, értett a matyóhímzéshez, a toledóhoz és másféle bonyolult technikákhoz is, a csodálatos kis terítőit bekereteztetve őrizzük. Egyébként bérelszámolóként dolgozott a hajógyárban, ahol a párja is, s a férjemet pedig mérnökként szintén ott alkalmazták. Még mindig emlegeti, hogy a csaknem negyven évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásakor az őt szerető kollégái milyen szép ünnepségen búcsúztak el tőle. A tegnapi köszöntés is nagyon boldoggá tette őt. Valóban minden kedvességet és jó szót, gesztust megérdemel” – tudtuk meg végül.

Köszöntjük Komárom legidősebb lakosát, a 100 éves Pálinkás Zsuzsannát
Fotó:  Családi album
Titok maradt, hogy a gyertyaláng elfújásakor mit kívánt a néni

Komárom legidősebb lakosának az olvasóink nevében is gratulálunk, és további hosszú folytatást kívánunk – a jelenlegihez hasonló erőnlétben-egészségben, szeretetben!

Köszöntjük Komárom legidősebb lakosát, a 100 éves Pálinkás Zsuzsannát
+1 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!