2021. október 19., 09:44

Kortárs zaklatásról szülőknek a Stampay János Alapiskolában

A köbölkúti alapiskola a hat felvidéki iskola egyikeként kapcsolódott bele az Európai Fejlesztési Alap Stop bullying – No bullying projektjébe, a szülőket szólítva meg.

A köbölkúti Stampay János Alapiskola
Fotó: Bokor Klára
A köbölkúti Stampay János Alapiskola

Az előadást Czibor Katalin igazgató és Zács Olga iskolapszichológus nyitották meg hangsúlyozva a téma fontosságát, melyet csak közösen, egymást segítve és együttműködve lehet kézben tartani.

Czibor Katalin és Zács Olga
Fotó:  Bokor Klára
Czibor Katalin és Zács Olga

Az előadók elmondták, a pedagógusoknak van a legtöbb lehetősége rész venniük képzéseken kortárs zaklatás és bántalmazás témakörében. Jelen projekt a szülőkre fókuszál, és természetesen a leginkább érintettek, az iskolai közösségek számára egy nagyon hatékony módszert, a drámapedagógiát hozzák el az iskolákra.

Nagy Annamária pszichológus pontosította a zaklatás mibenlétét, kitért fizikai, verbális, érzelmi és szociális formáira és főleg arra, milyen jelekre figyeljen fel a szülő. Figyelmeztetett, sose bagatelizáljuk el az intő jeleket, a gyerekkel bizony időt kell eltölteni annak érdekében, hogy ezek a dolgok kiderüljenek. Példákon illusztrálta, kihez fordulhatnak az első körben és kihez a későbbiekben.

Berta Tünde, Nagy Annamária, Zács Olga
Fotó:  Bokor Klára
Berta Tünde, Nagy Annamária, Zács Olga

„Korunkban, még is iskolai zaklatást is felülmúlja a kibertérben való zaklatás, amit rendre rosszul kezelnek a szülők, pont a zaklatott gyermeket büntetve azzal, hogy elveszik a telefonját, vagy letiltják a közösségi platformokról” – emelte ki a pszichológus.

Berta Tünde a projekt tanár munkatársa ismertette, hogy a köbölkúti iskolások szülei szinte 100 százalékban kitöltötték az előzetes kérdőíveket, látszik érdeklődnek a téma iránt, de az is kiderült a felmérésből, hogy az iskolán az átlagnál jobbak a viszonyok a zaklatás terén. Ez talán azért is van, mert azon intézmények közé tartoznak, ahol iskolapszichológus tevékenykedik.

A szülők egészen nyíltan bekapcsolódtak az előadást követő beszélgetésbe és kérdéseikre, konkrét megoldási tanácsokat is kaptak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.