Korszerűsítéssel csökkentenék a kassai fedett uszoda veszteségeit

Fábián Gergő 2019. április 18., 12:03

Egyebek mellett korszerűsítéssel csökkentenék a Kassa Óváros városrészében található fedett uszoda veszteségeit, amelyek éves szinten meghaladják a 300 ezer eurót.

Fotó: TASR

A kassai fedett uszoda évente több mint 300 ezer eurós veszteséget termel. Az elmúlt öt évben a létesítmény átlagos bevétele éves szinten 600 ezer euró körül mozgott, az üzemeltetési költségek viszont 935 ezer eurót tettek ki.

Az uszoda az Óváros tulajdonába tartozik, működtetését részben ennek a városrésznek, részben pedig Kassa városának a költségvetéséből fedezik.

Fotó: TASR

A város évente átlagosan 160 ezer eurót ad erre a célra, az idén viszont 180 ezer eurót hagyott jóvá a képviselő-testület.

„A fennmaradó rész, megközelítőleg 155 ezer euró a városrész költségvetéséből érkezik. Ezt az összeget beruházásokra is fordíthatnánk a városrészben. Ezért egyik prioritásom elérni azt, hogy az uszoda ne veszteséget termeljen, hanem hatékonyan, gazdaságosan működjön, egyúttal európai szintű szolgáltatásokat nyújtson” – közölte Igor Petrovčik, Óváros polgármestere.

Fotó: TASR

Korszerűsítés, áremelés, a szerződések felülvizsgálata

A hatékonyabb működés érdekében korszerűsítik a fedett uszodát. A projekt keretében a medencéknél a világítást LED-lámpákkal oldják meg, kicserélik a szűrőrendszer egyes részeit, egyebek mellett a szivattyút és a homokszűrőt, a csőrendszer egyes elemeit, az egész új vezérlőegységet kap, valamint a fűtési rendszert is modernizálják. A tervek szerint a 340 ezer eurós beruházás éves szinten 51,5 ezer eurós megtakarítást eredményez majd.

Fotó: TASR

A bevétel növelése érdekében a belépőjegyek árát is megemelték, az új árjegyzék április elejétől van érvényben.

„ Az egyszeri, másfél órás úszást lehetővé tevő belépőjegy ára például 2,30 euróról 2,70 euróra emelkedett” – magyarázta a polgármester.

Petrovčik a bevétel további növekedése érdekében az uszoda és a különböző vállalkozók közötti bérleti szerződések felülvizsgálatát szorgalmazza. „A különböző vállalkozásoktól beszedett bérleti díjakból évente átlagosan 77 500 euró bevételünk volt. Úgy vélem, egyes bérleti szerződések kedvezőtlenek a városrész számára, úgyhogy dolgozom a feltételek módosításán, illetve a felmondásukon” – tette hozzá.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A városi fedett uszoda az egyetlen uszoda Kassán, amely 50 méteres medencével rendelkezik. Évente 90-100 ezren látogatják.

0 HOZZÁSZÓLÁS