2020. május 4., 17:22

Koronavírus-járvány idején elővigyázatosan fagylaltozzunk!

A kellemes meleg időjárás a világjárvány ellenére az utcákra csalogatja a családok apraját és nagyját. Mi tagadás, sétálgatás közben nem szívesen állnak ellen az egymás után kinyitó fagyizók ínycsiklandó kínálatának. Nem árt azonban az óvatosság! Vajon az árusoknak és a fogyasztóknak mire kell ügyelniük a fagyizgatás kapcsán – erről Mária Hamranová mérnöktől, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal táplálkozás-higiéniai osztályának vezetőjétől érdeklődtünk.

A védőmaszk és a gumikesztyű használata alapkövetelmény, de több is kell...
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Kérdésünkre, hogy a világjárvány idején a megszokottnál szigorúbb előírások, rendeletek vonatkoznak-e a fagylalt készítésére, raktározására, forgalmazására és árusítására, a RÚVZ szakembere válaszában hangsúlyozta: „A vonatkozó tevékenységgel kapcsolatos, hatályos jogszabályi követelményeknek mindig (!), tehát a világjárvány alatt is eleget kell tenniük az érintetteknek“.

Az pedig a járvány alatt, úgy a fagylaltozók esetében, miképp az élelmiszerboltokban is alapkövetelmény, hogy az árusok védőmaszkot és egyszerhasználatos vagy gumikesztyűt viseljenek.

Mivel akadnak fagyizók, ahol egyazon személy rakja az ostyába vagy a pohárba a fagylaltot, aki a sok kézen átment készpénzt is kezeli, arra is kíváncsiak voltunk, hogy ez helyes eljárás-e.

Az árusítás során minden esetben ügyelni kell a személyes és az eladási higiéniára. Például az esetleges fertőzés úgy zárható ki, hogy a fagylaltozó alkalmazottja a saját kezével nem ér hozzá a fagyiostyához, hanem azt szalvétával vagy más segédeszközzel fogja meg“

- felelte.

Koronavírus-járvány: elővigyázatosan nyalakodjunk!
A komáromi Klapka téren két fagyizó is csábítja a járókelőket
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is megtudtuk, hogy a Komáromi RÚVZ kiknek és mennyi idő alatt adja ki a fagylaltozó működésére vonatkozó hivatalos engedélyt: „Hivatalunk a vállalkozásra jogosult fizikai személyeknek, illetve azoknak a jogi személyeknek adhatja ki az adott tevékenység folytatására vonatkozó engedélyt, akik ez ügyben írásbeli kérvénnyel fordulnak hozzánk, és teljesítik az adott tevékenységgel kapcsolatos követelményeket. A kérvények elbírálására, illetve a döntésünk meghozatalára 30 nap áll a rendelkezésünkre. Az idényjellegű létesítmények, így a fagylaltozók üzemeltetői is kötelesek nekünk minden évben újra jelezni a tevékenységük kezdetét. Idén május 4-ig összesen hatan közölték ezt velünk“.

A hivatal munkatársai minden évben, járás szerte tartanak rendkívüli ellenőrzéseket, amelyek során a csomagolatlan fagylaltfélék készítőit és – árusait is górcső alá veszik.

A rendkívüli ellenőrzéseink során a személyi és a fagylaltozó működésével kapcsolatos higiéniai követelmények betartását egyaránt vizsgáljuk. Azonkívül az egész nyári idény során véletlenszerűen, mindig máshonnan veszünk fagyimintákat, amelyeket mikrobiológiai és vegyi elemzésnek vetünk alá.” 

„Mivel az ellenőrzés elvégzéséhez be kell lépnünk a fagylaltozó működési területére, olyankor minden esetben felmutatjuk a szolgálati igazolványunkat“ - értesültünk a vizsgálataik részleteiről.

Koronavírus-járvány: elővigyázatosan nyalakodjunk!
A Nádor utca eleji fagyizó melletti asztalnál állva fagylaltozhatunk
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Végül a RÚVZ szakemberei a vásárlóknak, köztük a gyermekeik fagyivásárlási kéréseinek ellenállni nem tudó szülőknek jó tanácsokkal is szolgáltak: „A megfelelő fagyizó kiválasztásánál nagyon figyeljenek az árus öltözékének és kezének a tisztaságára! Továbbá arra is, hogy miközben ő a fagylaltostyát tartja, azt körbecsavarja-e szalvétával, vagy ahelyett használ-e másféle segédeszközt, s az adagoló kanalat folyamatosan leöblíti-e folyó víz alatt!“.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.