2021. február 10., 17:18

Koronavírus-gócpont lett a tallósi romatelep

Nagy a baj a mátyusföldi Tallós mellett elterülő Jegenyés romatelepen. A telep lakói között ugyanis erősen felütötte a fejét a koronavírus, több család fertőzött. Pénteken a katonaság fogja tesztelni a jegenyésieket. A polgármester óvatosságra int.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea
archív felvétel a tallósi romatelepről

Horváth Zoltánt, Tallós polgármesterét szerda délután épp akkor kaptuk telefonvégre, mikor a jegenyési romatelepre igyekezett felmérni mekkora a baj. Amint elmondta,

a hétvégi tesztelésen a telep egy lakójánál állapítottak meg koronavírus fertőzést, de a mai napon már maguk a jegenyésiek jelezték a polgármester felé, hogy nagy baj van.

Horváth Zoltán előzetes információi alapján

már legalább 5-6 család fertőzött lehet, és mivel ezek mind 6-8 tagú nagycsaládok,

jelen esetben megmondhatatlan, mekkora a baj, a helyzet viszont mindenképpen aggodalomra ad okot.

A falu első embere azonnal bezáratta az iskolát, amely február 8-án kinyitott és megtette a további óvintézkedéseket.

A Galántai járásban a telepről érkező információkat a krízis-stáb is átvette, és azonnal reagáltak. A járási válságstáb döntése értelmében

a jegenyési lakosok, nem hagyhatják el otthonukat csak élelmiszer-vásárlás és munkába menetel céljából, azt is csak abban az esetben, ha rendelkeznek negatív koronavírus-teszttel.

Ján Duranský, a Galántai járás elöljárója elmondta portálunknak, a válságstáb ülésén rajta és a falu polgármesterén kívül jelen volt a rendőrparancsnok, a tűzoltóság parancsnoka, a közegészségügyi hivatal igazgatója, valamint odaszólították a katonaság képviselőjét is, hiszen ebben a helyzetben szükségét látják az egyenruhás rendfenntartó erőknek.

Az elöljáró kifejtette, Iveta Šuleková, a regionális közegészségügyi hivatal igazgatója külön rendeletet adott ki a jegenyési esetre.

Kérvényezték a szeredi katonaságnál, hogy állítsanak fel a katonák vezényletével mobil mintavételi pontot Jegenyésen. Erre a pénteki nap folyamán kerül majd sor. Pénteken tehát külön tesztelik a jegenyési romákat.

Az elöljáró hangsúlyozta,

a helyzet nagyon kényes, minden jogszabályt be kell tartaniuk, hogy ne sérüljenek senkinek az emberi jogai, hiszen erre a marginalizált csoportokat védő polgári társulások nagyon odafigyelnek.

Az elöljáró szerint a telep teljes lezárása egyenlőre nem opció, de megpróbálják úgy korlátozni a lakók és a gyerekek mozgását, hogy bebiztosítják számukra a szükséges élelmiszerellátmányt, gyógyszereket. Ezt portálunknak Horváth Zoltán polgármester is megerősítette.

A jegenyésiek mozgását és a helyzetet a rendőrség fogja monitorozni, az elöljáró reméli, hogy a katonák és a rendőrök jelenléte hatással lesz majd a csoportosuló romákra, hozzátette, megpróbálják megtalálni a hangadó romákat is, hogy ők győzzék meg a többieket arról, hogy most nem célszerű indokolatlanul elhagyni a telepet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.