2021. augusztus 13., 18:36

Korai terhesség vethet véget az ígéretes sportkarriernek?

Pár éve szinte bombaként robbant a hír, hogy a szepsi Horváth Annamária 11 évesen balerinacipőben nyert futóversenyt. A tehetséges roma kislány két évvel később már országos szlovák bajnok lett 1500 méteres távon. A futótehetség még edzőt is kapott, aki szerint védence még sokra viheti. Most viszont kiderült, hogy a 16 éves tinédzser gyermeket vár. Véget érhet egy álom a versenyzésről, a dobogóról és a csillogó érmekről?

Horváth Annamária - futó
Fotó: TASR
A tehetséges futólány 2018-ban Andrej Kiska akkori államfővel

A nehéz körülmények közt, édesanyjával és öt testvérével egy kis házikóban élő Annamária még csak nemrég töltötte be 16. életévét, de szomorúan jelentette be, várandós volt barátjától, akivel 10 hónapig jártak, aztán szakítottak.

A hír a családját is váratlanul érte, 38 éves édesanyja szerint legjobb lenne, ha megszakítaná terhességét – habár nem tudja, honnan teremtenének rá elő pénzt –, és inkább a sportolásra összpontosítana.

Edzője, Pecze Norbert csalódottan vette tudomásul a hírt, de nem kommentálta azt.

A nyolcadikos Annamária nem akarja végleg a szögre akasztani a futócipőjét, de most állítása szerint rossz fizikai állapotban van és nem tud edzeni.

Egy jó kondícióban viselt terhesség és problémamentes szülés nem is kellene, hogy véget vessen az induló futókarriernek.

Jozef Španka, nőgyógyász évente egy két olyan szülő nővel találkozik a praxisában, akik 15-16 évesek. Elmondása szerint fizikailag fejlett fiatal nőkről van szó, akik többnyire gond nélkül kihordják terhességüket és komplikációmentesen szülnek.

Ami viszont hiányzik, az a lelki érettség, tulajdonképpen még maguk is gyermekek, ezért környezetük segítségére szorulnak a baba ellátásában.

A Vadmákok Polgári Társulás (OZ Divé maky) tehetséges romagyermekek felkarolásával foglalkozik, ösztöndíjak biztosításával. Fizetik nekik a szakköröket, a felszerelést, a kiadásaikat. A védencek szinte egytől egyig nehéz körülmények között, romatelepeken élnek.

Mentorok segítik őket abban, hogy álmaikat valóra válthassák és megmutatják nekik a telepen kívüli életet is. A gyermekek többsége ugyanis más, jobb életre vágyik, mint szüleik. Annamária azonban nem volt benne ebben a programban.

A Kifele Vezető Út Társulás (Cesta von), mely szegény embereknek segít, ügyvezető igazgatója, Pavel Hrica szerint Annamária esete nem egyedi. Mindenhol hasonló a helyzet, ahol szegénységben élnek az emberek és így volt ez nagyanyáink, dédszüleink idejében is. A nők korán szültek, s az a trend, hogy egyre később vállalnak gyermeket még nem gyűrűzött be a szegény körülmények közt élők közé. Miközben szerinte a társadalom csodát vár a kirekesztett közösségektől.

Hiába tehetséges valaki, ha nincs megtanítva arra, hogyan kell a társadalom részévé válni és egyúttal képessé válni arra, hogy tehetségével érvényesüljön.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!