2022. április 5., 17:21

Korábban nem tapasztalt fejlesztések Nyitra megyében

Nyitra megye 2022-es évre vonatkozó fejlesztési terveiről számolt be a média munkatársainak április 5-én a Selye János Gimnázium aulájában Csenger Tibor megyei alelnök és a Szövetség párt több megyei képviselője.

Korábban nem tapasztalt fejlesztések Nyitra megyében
A házigazda Andruskó Imre gimnáziumigazgató köszöntötte a jelenlevőket
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A házigazda Andruskó Imre, gimnáziumigazgató leszögezte: ezekben a nehéz időkben különösképpen előnyt jelent a jelenlegi Nyitra megyei képviselő-testületek léte, amellyel évek óta gyümölcsöző az együttműködésük. Majd Csenger Tibor megyei alelnök kiemelte: a lobbizásuknak is köszönhetően főleg az elmúlt 4,5 évben a megye magyarlakta vidékein, így a Komáromi járásban is olyan jelentős fejlesztéseket sikerült megvalósítani, amilyeneket azelőtt még soha. Azután átadta a szót a jelen levő megyei képviselőknek, illetve bizottsági elnököknek.

Becse Norbert, a Szövetség Komáromi járási elnöke Farkas Iván, a párt megyei frakcióvezetőjének üzenetét tolmácsolta, miszerint az eredeti tervétől eltérően, más fontos elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a sajtótájékoztatón. Majd a végéhez közeledő választási ciklust termékenynek és sikeresnek nevezte, amely kapcsán most jelentős eredményekről tájékoztathatnak.

A legnagyobb felvidéki magyar középiskola, a megyei fennhatóságú Selye János Gimnázium (SJG) tervezett támogatása kapcsán elmondta: bár nemrég 86 ezer eurót hagytak jóvá az intézmény műemlék kerítésének és udvarának a felújítására, egy időközben bekövetkezett baleset miatt át kellett csoportosítaniuk a pénzeszközöket. Gyorsan 73 ezer eurót szavaztak meg az aula feletti leszakadt tetőzetrész felújítására, s emiatt a másik terv csak később valósulhat meg.

Korábban nem tapasztalt fejlesztések Nyitra megyében
Stubendek László az időszerű választási ciklust még független megyei képviselőként kezdte, majd átlépett az akkori MKP-frakcióba...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Stubendek László, Komárom ex-polgármestere emlékeztetett, hogy ő az időszerű választási ciklust még független megyei képviselőként kezdte, majd átlépett az akkori MKP-frakcióba, ahol igyekezett aktívan dolgozni.

Megemlítette a komáromi Építők utcai Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola épületének felújítását, amit a megye 2020-ban 216, tavaly pedig 218 ezer euróval támogatott.

Az ottani iskolatanács tagjaként is hozzátette: az épületszigetelés és a nyílászárók cseréje után az intézmény másik épületének korszerűsítése van tervben.

Gyarmati Tihamér elárulta: az idei évre már jóváhagyott 5 millió 930 ezer eurós támogatásból 4,1 millió eurós IROP-os támogatást a Komárom s Gúta közti útszakasz teljeskörű felújítására költenek.

A további pénzeszközökből egyebek mellett a II. lakótelepen működő, volt hajógyári szakközépiskolában, valamint az Ógyallai Építőipari Szakközépiskolában, a Karvai Mezőgazdasági Szakközépiskolában valósulnak meg fejlesztések, de jut pénz szociális, kulturális és idegenforgalmi célokra is. Például a komáromi Angyali Kezek gondozói szolgálat 25, a szintén komáromi KALMIA és az ógyallai ADOS Život pedig 20-20 ezer eurót kap.

Korábban nem tapasztalt fejlesztések Nyitra megyében
Orosz Örs, a megyei turisztikai és idegenforgalmi bizottság elnöke
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Orosz Örs a képviselőtársaival egyetértett abban, hogy a szlovákiai megyerendszer léte óta ebben a ciklusban van a legnagyobb okuk büszkének lenni az elért eredményekre.

A megyei turisztikai és idegenforgalmi bizottság elnökeként arról számolt be, hogy a megye a kiemelt szálláshelyek mindegyikét 1000, a településfejlesztést célzó Leader-kisprojektek sikeres pályázatait pedig egyenként 1800 euróval támogatja.

Továbbá alanyi jogon 5 ezer eurós évi támogatást juttatnak a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) mindegyik tagszervezetének. Turisztikai pályázatokra az idén 200 ezer eurót osztanak szét, s ebből az összegből a Komáromi járásnak 30 ezer eurót szánnak – 500 és 5 ezer euró közti támogatásokat ítéltek meg.

Azután Becse Norbert megjegyezte: a Covid-pandémia éveiben kevesebb pályázati pénzzel gazdálkodhattak, mint az előző években, s közben a regionális jellegű pályázatokra fókuszáltak.

Műemlékvédelemre ez évben összesen 110 ezer, vagyis a vonatkozó rendelkezés értelmében, pályázatonként 375 és 4 ezer euró közti összeget fordíthatnak.

Például a Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület 4 ezer eurót kap a komáromi erődbeli székhelyén, nyílászárók cseréjére és falfestetésre. Komárom város ugyanennyit költhet a Tiszti Pavilon-beli padlózat és lépcsők felújítására. További 3 ezer euró jut a helyi IV-es bástya részleges felújítására. A gútai Vízimalom Egyesület pedig a gútai vízimalom sérült faszerkezetét cserélheti újra, s festetésre is telik a számára megítélt 4 ezer euróból...

Az idei kulturális célokra szánt 490 ezer eurónyi megyei támogatásból a Komáromi járás 102 sikeres pályázója 74, a sporttevékenységre megítélt 450 ezer euróból pedig 77 járásbeli kérvényező 67 ezer eurót kap. Mindkét esetben 300 és 3320 euró közti a megítélt támogatás.

Korábban nem tapasztalt fejlesztések Nyitra megyében
Csenger Tibor alelnök szerint az elmúlt 16 évben olyan jelentős mértékű útfelújítást sosem végeztek, mint amilyenre ez idő tájt kerül sor
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Csenger Tibor a korábban elmondottakat azzal egészítette ki, hogy az előzőleg megítélt támogatások bizonyos esetekben a zárszámadáskor további összegekkel nőnek. Például a Pozsonyi úti Műszaki Szakközépiskola műhelyeinek felújítására 1,7 millió eurót, a Komáromi Jókai Színház épületének részleges korszerűsítésére eredetileg jóváhagyott 476 ezer eurót pedig a főleg ablakcserékre költhető, további 28 ezer euróval emelik meg. A Szinnyei József Könyvtárral kapcsolatos, 695 ezer eurós beruházás finanszírozását ez évben 63 ezer euróval növelik, s az újabb terv szerint idén ősszel adják át a felújított főépületet. Majd hangsúlyozta: az elmúlt 16 évben olyan jelentős mértékű útfelújítást sosem végeztek, mint amilyenre újabban kerül sor.

A Komáromi járásban található 304 kilométernyi 2. és 3. osztályú útból 72 kilométert akarnak felújítani.

Elhangzott: a Komárom és Gúta közti, 22.6 km hosszú útszakasz korszerűsítése kapcsán már megtörtént a közbeszerzés, s a kivitelező egy-két hónapon belül el akarja kezdeni a munkálatokat. Mint mondta: ez esetben az egész burkolatot felmaratják, s a más esetekben megszokott egy réteg helyett két rétegnyi, 5-7 cm vastag, meleg aszfalt kerül az útszakaszra.

Korábban nem tapasztalt fejlesztések Nyitra megyében
Gyarmati Tihamér: "A 4,1 millió eurós IROP-os támogatást útfelújításra költjük..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Gyarmati Tihamér arra is kitért, hogy már megtörtént a Bajcs és Párkány közti útszakasz teljes körű felújításának a közbeszerzése, s annak 25 százaléka is a Komáromi járásban található. E hónapban kezdődhet a kivitelezés. Mint hallottuk: további 2 útszakasz: a Gúta és Vágsellye, illetve a Gúta és Érsekújvár közti szakasz felújításával kapcsolatos tervdokumentáció is elkészült. A szükséges pénzeszközök jóváhagyása után azok felújítása 2023-ban indulhat.

Mivel a sok heves vitát kiváltott, komáromi elkerülőút és a tervezett izsai körforgalom az 1. osztályú utak közé tartozik, azokra nem igényelhető megyei támogatás, de azért, hogy „e terveknek is nyomuk maradjon“, bekerülnek Nyitra megye készülő területrendezési tervébe – árulta el Stubendek László. Végül pár mondat erejéig a megyei hidak korszerűsítése is szóba került. Azok közül – a vonatkozó testületi határozat alapján – a Komáromi járásban vélhetően idén kezdődik az állaga alapján 6. kategóriába sorolt 2 vágfüzesi és az Ímely-Naszvad közti híd felújítása is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.