2022. március 22., 14:51

Kopjafát avattak az idén 750 éves Csábon

Két évnyi kényszerszünet után, március 20-án ismét egybegyűlhettek a kultúrműsorokra szomjazó helybéliek a Nagykürtösi járásbéli, csaknem ezerszáz lelket számláló Csáb községben. A község és a helyi Csemadok-alapszervezet közös szervezésének eredménye volt a Szeder-parkban az a délután négy órakor kezdődő megemlékezés, melynek origójában egyrészt a forradalom és szabadságharc, másrészt a falu első írásos említésének 750. évfordulója állt.

csáb kopjafa magyar gyerekek
Galéria
+5 kép a galériában
Képünk illusztráció.
Fotó: Göbölös Lajos

A megjelent csábi lakosok mellett az eseményt jelenlétükkel megtisztelték a járás valamennyi politikai, kulturális és oktatási szervezetének vezetői mint például Régi Anikó, a Szövetség – MKP Platform járási elnökasszonya; Balogh Gábor, a Csemadok NTV elnöke; Jaskó Deák Gyöngyi, a csábi alapiskola igazgatóasszonya; Híves István, az ipolybalogi Művészeti Alapiskola igazgatója; valamint a Palóc Társaság, ami Z. Urbán Aladár személyében – egyben elnökével – képviseltette magát.

csáb
Fotó:  Göbölös Lajos

A kultúrműsor programjának főbb csomópontjai közül kiemelendő Csáb község polgármesterének, Tóth Henriknek a beszéde, aki a márciusi ifjak számunkra is példaértékű magatartása mellett megjegyezte, hogy e eseménnyel megnyitja a falu első írásos említése kapcsán szervezett programsorozatot. A beszéd után Novák József, helyi plébános megszentelte a két évforduló apropóján felállított kopjafát, melyet szintén egy csábi lakos, Balga László faragott ki.

csáb
Fotó:  Göbölös Lajos

A program legszebb része a kopjafa megkoszorúzása után vette kezdetét: a helyi alapiskola magyar tagozatának tanulói, a zeneiskola növendékei, valamint a csábi Szeder Kórus énekesei mind-mind tehetségüket bizonyították a nagyérdeműnek. Az ünnepi megemlékezés után egyfajta kötetlen beszélgetés vette kezdetét, mely során családtagok, barátok osztották meg egymással gondolataikat számos frissítő mellett. A szervezők és résztvevők örömüknek adták jelét, miszerint Csábon két év után ismét gazdag kulturális élet veheti kezdetét.

A szöveget köszönjük a Csemadok Csábi Alapszervezetének, a fotókat Göbölös Lajos készítette. 
csáb
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.