lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2021. július 25., 17:17

Könyvbemutató és emléktáblaavatás Csallóközcsütörtökben

A csallóközcsütörtöki kultúrház felújított épületében újra beindult a kulturális élet. Eddig csupán az országos tesztelés miatt látogatták a lakosok, de a hétvégén végre a kultúráé volt a főszerep, a pandémia óta először.

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Fotó: Reczai Lilla

A Szent Jakab-napok keretében színes programokkal készültek a csütörtökiek. Pénteken Darvas Mátyás, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológia Kutatóközpont munkatársának előadását hallgathatták meg az érdeklődők a kultúrházban, aki a Náray György 17. századi krónikája, valamint a Batthyányi vizitáció 18. századi fordításáról beszélt a közönségnek. A dokumentumokat eredeti latin szöveggel valamint magyar és szlovák fordításban adták ki, amelyekből limitált 50-50 könyvet a helyszínen meg lehetett vásárolni a szerzőtől, aki dedikált is. 

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Őry Péter polgármester és Darvas Mátyás előadó
Fotó:  Reczai Lilla

Az előadás leginkább a számadáskötetről szólt, mert a kutató szerint nagy ritkaságnak számít, hogy a plébániai szövegek, a különféle adatok fennmaradtak. 

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Fotó:  Reczai Lilla

A bemutató után Őry Péter elmondta, hogy a kultúrházat még nem tudták ünnepélyes keretek között átadni, amióta megtörtént a kolaudáció. "A felújítás során egyébként női csontvázat és egy volt tűzoltókutat is találtunk, de számos más leletet is felfedeztek a munkások. A kultúrház épületében kicseréltük a vízvezetékrendszert, a villanyt és tulajdonképpen mindent felújítottunk, amit a pályázat engedett" – mondta el Őry.

A következőkben a művelődési ház előtti parkolót szeretnék parkosítani.

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Masicza Robert és Őry Péter
Fotó:  Reczai Lilla

Az előadás után a jelenlévők részt vettek a kultúrház emléktáblájának hivatalos felavatásán. Masicza Robert, a helyi római katolikus plébános megáldotta az emléktáblát. 

Szombaton a nagy parkban különféle koncertek várták az érdeklődőket, vasárnap pedig ünnepi szentmisét hirdettek Szent Jakab tiszteletére, amelyet Mons. Haľko József, Pozsonyi Főegyházmegye segédpüspöke celebrált. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.