2021. július 25., 17:17

Könyvbemutató és emléktáblaavatás Csallóközcsütörtökben

A csallóközcsütörtöki kultúrház felújított épületében újra beindult a kulturális élet. Eddig csupán az országos tesztelés miatt látogatták a lakosok, de a hétvégén végre a kultúráé volt a főszerep, a pandémia óta először.

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Fotó: Reczai Lilla

A Szent Jakab-napok keretében színes programokkal készültek a csütörtökiek. Pénteken Darvas Mátyás, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológia Kutatóközpont munkatársának előadását hallgathatták meg az érdeklődők a kultúrházban, aki a Náray György 17. századi krónikája, valamint a Batthyányi vizitáció 18. századi fordításáról beszélt a közönségnek. A dokumentumokat eredeti latin szöveggel valamint magyar és szlovák fordításban adták ki, amelyekből limitált 50-50 könyvet a helyszínen meg lehetett vásárolni a szerzőtől, aki dedikált is. 

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Fotó:  Reczai Lilla
Őry Péter polgármester és Darvas Mátyás előadó

Az előadás leginkább a számadáskötetről szólt, mert a kutató szerint nagy ritkaságnak számít, hogy a plébániai szövegek, a különféle adatok fennmaradtak. 

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Fotó:  Reczai Lilla

A bemutató után Őry Péter elmondta, hogy a kultúrházat még nem tudták ünnepélyes keretek között átadni, amióta megtörtént a kolaudáció. "A felújítás során egyébként női csontvázat és egy volt tűzoltókutat is találtunk, de számos más leletet is felfedeztek a munkások. A kultúrház épületében kicseréltük a vízvezetékrendszert, a villanyt és tulajdonképpen mindent felújítottunk, amit a pályázat engedett" – mondta el Őry.

A következőkben a művelődési ház előtti parkolót szeretnék parkosítani.

Csallóközcsütörtök-kultúrház
Fotó:  Reczai Lilla
Masicza Robert és Őry Péter

Az előadás után a jelenlévők részt vettek a kultúrház emléktáblájának hivatalos felavatásán. Masicza Robert, a helyi római katolikus plébános megáldotta az emléktáblát. 

Szombaton a nagy parkban különféle koncertek várták az érdeklődőket, vasárnap pedig ünnepi szentmisét hirdettek Szent Jakab tiszteletére, amelyet Mons. Haľko József, Pozsonyi Főegyházmegye segédpüspöke celebrált. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.