2020. június 17., 11:41

Könyv a tájról és a tájban élő emberről - KÉPGALÉRIÁVAL

A nógrádi táj geológiai, természeti, kulturális és történelmi értékeit mutatja be a Nógrád élő öröksége című fotókönyv, melynek ünnepélyes keresztelőjére június 16-án a Füleki Városi Művelődési Központban került sor. A könyv létrejötte szlovák-magyar együttműködés eredménye.

Médialapozó

Fülek Város mint a Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén megnevezésű határon átnyúló projekt vezető partnere, Sátorosbánya Községgel együttműködve ismertette a fotókönyvet, mely több mint 80 oldalon, mintegy 100 csodaszép színes fotóval illusztrálja a környék nevezetességeit és a természet szépségét.

A Nógrád élő öröksége című kötet az Interreg pályázatnak köszönhetően jött létre.

A fő kiadója Sátorosbánya község, a további projekt partnerek pedig Fülek önkormányzata, Bátonyterenye önkormányzata és a Bükki Nemzeti Park. A kötet a határon átnyúló projekt egyik végkimenetele, hiszen jelenleg is nagy beruházások zajlanak a füleki vár alatt, a somoskői várhoz Sátorosbánya község egy új odavezető utat épített. A Bükki Nemzeti Parkban, Salgótarján határában a Baglyaskői várat sikerült tovább fejleszteni, Bátonyterenye pedig a Gyürky-Solymossy-kastélyhoz tartozó tiszti- és cselédlakásokat újította fel és töltötte meg élettel.

Agócs Attila, Fülek polgármestere nyitóbeszédében úgy fogalmazott: ez egy művészi ihletésű fotókönyv, amelybe gondos kiválasztás után a régió 16 fotósának képei kerültek be.

„Olyan fotósokról van szó, akik nagyon jól ismerik a terepet Fülektől Salgótarjánon át, egészen Bátonyterenyéig. Látni ezeken a képeken, hogy nagy szeretettel készültek, hiszen ezek a fotósok együtt élnek a tájjal és úgy ismerik mint senki más. A fotók nem a véletlen pillanat művei, mivel a fényképészek tudják, mikor kell a megfelelő momentumban elkattintani a gépet egy-egy helyszínen. Legyen az akár egy középkori vár, egy kastély, vagy éppen egy geológiai látványosság, egy virág, egy gomba, egy madárka az erdőben. A szeretet árad ezekből a képekből”- hangsúlyozta.

Az új kiadványt a Bükki Nemzeti Park kötetei inspirálták. Azt a vidéket mutatja be, amit bár a határ elválaszt, de geológiailag, geomorfológiailag, az élő és élettelen természet egyéb jelenségeit tekintve nagyon egységes. Erről szól a határon átnyúló geopark is.

Drexler Szilárd, a fotók szerkesztője elmondta: igyekeztek nagyon változatos és szép fotóanyagot kiválasztani.

„A könyv jó bizonyítéka annak, hogy ez a táj kis területen is rendkívül változatos. Ez teszi lehetővé, hogy viszonylag rövid idő alatt, nagyon nagy táji, természeti, tájesztétikai élményt szerezzenek az ideérkező látogatók. Tulajdonképpen elképesztően impozáns,  szép és változatos domborzatú és változatos élővilágú vidékre jönnek, ami sok élményt rejteget a számukra”- emelte ki.

A partnerek a kötettől azt remélik, hogy nem csak az itt élőknek mutatja meg a táj szépségét és szeretteti meg velük még jobban a szülőföldjüket, hanem az ideérkező érdeklődőknek is egységében tudja prezentálni a nógrádi kulturális és természeti örökséget.

A kötet egyelőre 1000 példányban jelent meg, és az első darabok nem kerülnek forgalomba. A négy projekt partner turisztikai információs irodáiban, illetve idegenforgalmi rendezvényein lehet megtekinteni.

+6 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.