2023. november 2., 08:52

Kommunisták állítottak keresztet Lukvapusztán

A Guszonához tartozó Lukvapuszta egykor a neves Vajda család birtoka volt. A második világháború utáni államosítást követően a Felső-Garammenti Polomkáról telepesek költöztek Lukvapusztára és a Vajda-birtokból családonként egységesen kaptak 6 hektár földterületet.

Lukvapusztai kereszt
Fotó: Farkas Ottó

A polomkaiak vallásos emberek voltak, a kilométerekre eső Guszonára jártak istentiszteletekre. A lakóhelyük közelében szerettek volna legalább egy keresztet elhelyezni, erre kérték a község és a kommunista párt vezetőit.

Lukvapusztai kereszt
Fotó:  Farkas Ottó

A kommunista párt helyi szervezete nemcsak engedélyezte, hanem 1948-ban fel is állította kint a pusztán, az út közelében a kért keresztet, amely ma is látható. A kereszt talapzatára elhelyezett táblán a következő szöveg olvasható:

POCHVÁLEN BUĎ JEŽIŠ KRISTUS.

ven. M.O.KSS.

r. 1948.

(Magyarul: DICSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS. adományozta a KOMMUNISTA PÁRT HELYI SZERVEZETE. 1948-ban)

A szövetkezet megalakulása után, amikor a polomkaiak földjét is egybeszántották az őslakosokéval, Lukvapuszta lakóinak zöme visszaköltözött Polomkára. (Ottjártamkor, kb. 4 évvel ezelőtt  már csak egy család lakta Lukvapusztát)

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.