Komáromi kezdeményezés: fogadj örökbe egy fát!

Nagy Miskó Ildikó 2019. október 09., 19:02

A környezettudatos életmód népszerűsítése és egy tisztább, élhetőbb Komárom építése a célja a tavasszal Polgármesteri díjjal kitüntetett, helyi KompAkt nem nyereségorientált szervezetnek. Miután a tagjai pályázati támogatásból létrehoztak egy közösségi kertet a Timótheus-házban, előkészítői és szakmai koordinátorai lettek a város 480 elnevezésű kampányának, melynek célja, hogy az emberek kevesebb hulladékot termeljenek, a meglevőt pedig szelektálják. A nyári workshopjaik után egy rendhagyó faültetési akcióba kezdtek.

Fotó: KompAkt n.sz.

„Mi valóban teszünk a környezetünk megóvásáért! Ezt mutatja a 480 elnevezésű kampányunk, az elhivatottságunk a fenntartható gazdálkodás - permakultúra iránt, valamint a folyamatos aktív jelenlétünk a helyi és országos médiumokban és az egyre növekvő igény az oktatásaink iránt. E fontos témát többféle módon hozzuk közelebb az emberekhez. Nem csak felhívjuk a figyelmet a gondokra, hanem a megoldás kulcsát is minden tettre kész érdeklődő kezébe adjuk. Újabban ezért szervezzük meg a rendhagyó faültetési akciónkat, amely kapcsán az emberek saját maguk tehetnek a közvetlen környezetük megóvásáért“ - tájékoztatta portálunkat Szegi Aranka, a KompAkt egyik alapító tagja.

Hozzáfűzte: őket az is motiválja, hogy manapság gyakran hallani az éghajlati változásról – klímakatasztrófáról. E tényt támasztják alá a gyakori és a korábbiaknál intenzívebb erdőtüzek is. A klímaváltozás legyőzéséhez erdőkkel kellene teletelepíteni bolygónkat.

„November 23-án, egy érdekes délelőtti előadást követően minden érdeklődő rendelkezésére bocsátunk egy-egy facsemetét, s mellé gyakorlati tudást is adunk egy interaktív előadás és egy hazavihető kiadvány formájában. Ezzel is biztosítjuk a faültetés- és gondozás hosszú távú sikerét. Előzőleg a világhálón található kérdőív kitöltésével pedig segítséget nyújtunk a megfelelő fa kiválasztásában. Magánszemélyek részére az általunk beszerzett fa örökbefogadása minden költséggel együtt 20 euróba kerül. Az összeget október 31-ig a következő bankszámlaszámra kell befizetni: SK60 0900 0000 0051 5257 1120. Kérjük, utaláskor az információs mezőbe írják be: Fogadj örökbe egy fát + Név/Cégnév“ - ecsetelte a részleteket.

Hangsúlyozta: a vállalkozók is a megadott számlaszámon támogathatják a kezdeményezést – hozzájárulhatnak az említett füzetecske kiadásához és az előadó költségeinek megtérítéséhez.

Képgalériánk:
Fotó: KompAkt n.sz.

„A támogatóinknak médiamegjenelést és ún. KompAkt Pontot* biztosítunk. Egy-egy ilyen pont minden általunk szervezett rendezvényünkön, így az ismeretterjesztő előadásainkon, tanácsadásainkon való részvétel után jár. Az összegyűjtött pontok alapján - környezetvédelmi szempontból - kialakul egy rangsor a helyi vállalkozások között.

Kiderül, hogy ki-ki mennyire törődik a környezetvédelemmel. Elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbiekben, ha Komárom város és egy/vagy több nagykereskedés, szolgáltatás e közös ügyünk mögé áll, akkor a legkörnyezettudatosabb vállalkozások majd különféle kedvezményekben, bónuszokban (pl.: jutányos árú terembérletben stb.) részesülhetnek“ - magyarázta.

Végül minden érdeklődőnek azt tanácsolta, hogy kövessék figyelemmel a KompAkt n.sz. facebookos oldalát, valamint a facsemete örökbefogadási esemény facebookos linkjét. E felületeken ugyanis majd a novemberi faátvétel pontos helyszínét és a további fontos információkat is feltüntetik.
0 HOZZÁSZÓLÁS