Komáromi alakuló testületi ülés - Mikulás napi meglepetéssel

Nagy Miskó Ildikó 2018. december 06., 17:47

Komárom történetében emlékezetes marad az idei Mikulás-nap, amikor a Tiszti Pavilon dísztermében, meghívott vendégek nagy érdeklődése közepette tartotta alakuló ülését a város régi-új önkormányzata. A zökkenőmentesen zajlott, ám némi meglepetéssel párosuló tanácskozáson Keszegh Béla polgármester és a 25 önkormányzati képviselő is esküt tett. Továbbá megválasztották a 7 állandó szakbizottság elnökét, illetve a városi tanács 8 tagját, s az új polgármester megnevezte 2 helyettesét.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Ünnepélyes eskütétel és polgármesteri beszéd

Portálunkon korábban beszámoltunk arról, hogy Komáromban nagyon alacsony volt a november 10-i helyhatósági választásokon való részvétel: alig haladta meg a 28 százalékot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szavazásra jogosult 29 654 választóból mindössze 8 369 élt szavazati jogával. A képviselőjelöltekre 8 197-en, a polgármester-jelöltekre pedig 8 187-en adták le érvényes voksukat. Az utóbbiak közül 4819-en Keszegh Bélára (4KN) szavaztak – egyebek mellett ezt is ismertette a szlovák és az uniós himnusszal kezdődött mai alakuló ülés elején Dobi Róbert, a városi választási bizottság tagja.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az is elhangzott, hogy Komárom három választási körzetében összesen 25 képviselőt választottak meg a polgárok. Az 1. körzetből Molnár Marian (Most-Híd) jutott be. A 2. körzet képviselői: Andruskó Imre (Most-Híd), Batta György (Most-Híd), Less Károly (MKP), Bende István (Függetlenek Komáromért-4KN), Bujna Zoltán (4KN), Vetter János (4KN), Ruman Patrik (4KN), Szabó Csilla (4KN), Ryšavý Boldizsár (4KN), Ondrej Gajdáč (független), Anton Marek (független), Tárnok Magdolna (független). A 3. körzetben mandátumhoz jutott: Bauer Ildikó (MKP), Feszty Zsolt (független), Horváth Attila (független), Ipóth Szilárd (független), Keszegh Margit (4KN), Knirs Imre (MKP), Korpás Péter (független), Kovács Dávid (4KN), Varga Tamás (4KN), Szénássy Tímea (4KN), Stubendek László (4KN) és a Keszegh Béla helyére került Sebő Zsolt (Most-Híd).

Az ülés fénypontjaként az új polgármester az önkormányzat tagjaival együtt esküt tett, s átvették a megválasztásukról szóló bizonylatot. Miután a város első embere elődjétől, Stubendek Lászlótól megkapta a város jelképeit, beszédet mondott. Keszegh Béla hangsúlyozta: képviselőtársaival együtt majd annak érdekében munkálkodik, hogy sikerüljön visszaszerezniük a polgárok önkormányzatba, városvezetésbe vetett bizalmát.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az idővel számon kérhető, konkrét eredményeken kívül azt is megígérte, hogy olyan döntéseket igyekeznek hozni, amelyek kapcsán a szakmaiság érvényesül. Eközben figyelembe veszik a helyi lakosság igényeit és érdekeit. Hangsúlyozta: Komárom nem csak egy város a sok közül, hanem a régió vezető városává kell válnia. Egy olyan hellyé, ahol a polgárok valóban otthon érezhetik magukat,  érdemes családot alapítani és hosszú távra tervezni. Reményét fejezte ki a városból a jobb megélhetés reményében máshová költözött polgárok hazatérését illetően. Prioritásának tartja egy folyamatosan építkező-fejlődő, modern, gyarapodó város kialakítását, ahol a hagyományokat is tiszteletben tartják.

Mégis két alpolgármestere lesz Komáromnak

A tanácskozás ünnepi részét a munka jellegű folytatás követte. Egyhangúlag sikerült megszavazni az ülés programját. A héttagú városi tanácsba az MKP részéről Less Károly, a Most-Híd színeiben Andruskó Imre, valamint a 4KN csoport 5 tagja: Bende István, Keszegh Margit, Stubendek László, Varga Tamás és Vetter János, valamint Ondrej Gajdáč csoporton kívüli független képviselő került.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Meglepetéssel ez alkalommal nem a Mikulás, hanem Keszegh polgármester szolgált. Bejelentette: élnek a lehetőséggel, hogy Komáromnak 2 alpolgármestere legyen. Hozzátette: Varga Tamás főállásban, az elsősorban a helyi szlovákságot képviselő, egykori aktív sportember, Ondrej Gajdáč, a Šulek Gimnázium igazgatója pedig csak részmunkaidőben töltheti be e tisztséget.

Bár korábban híresztelések kaptak szárnyra azzal kapcsolatban, hogy Varga Tamás mellett esetleg Bende István lesz a másik alpolgármester, sokan mégsem hittek a két alpolgármesteres változatban. Tavaly ugyanis részben takarékossági okokra hivatkozva menesztették posztjáról Knirs Imre alpolgármestert.

Hét állandó szakbizottság kezdheti meg munkáját

Majd a 9-9 tagú 7 állandó szakbizottság elnökeinek személyét is jóváhagyták. Ők a következő személyek: pénzügyi bizottság - Ruman Patrik, városfejlesztési bizottság – Bujna Zoltán, kulturális és oktatási bizottság – Szénássy Tímea, sport és ifjúsági bizottság – Kovács Dávid, szociális, egészség- és lakásügyi bizottság – Batta György, közrendi és környezetvédelmi bizottság – Ryšavý Boldizsár, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottság - Bauer Ildikó. Ezeken kívül nem állandó szakbizottságok (digitalizációs – Kovács Dávid, panaszvizsgáló – Keszegh Margit, közérdekvédelmi – Varga Tamás vezetésével) is alakulnak.

A polgári eskettetést ezentúl majd Bujna Zoltán, Less Károly, Keszegh Margit és Szénássy Tímea végzi. 

0 HOZZÁSZÓLÁS