2021. augusztus 9., 20:27

Komáromban méltóképpen megünnepelték a bronzérmes hazai kajaknégyest

Komárom városvezetése a helyi és a távolabbról érkezett szurkolók hadával együtt augusztus 9-én délután nagy ováció közepette, a méltóképpen feldíszített Klapka téren fogadta a tokiói nyári olimpiáról hazatért, hazai bronzérmes kajaknégyest és az edzőiket, kísérőiket.

Az ünnepelt kajaknégyes edzőivel és masszőrével
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az ünnepelt kajaknégyes edzőivel és masszőrével

Ahogy arról már korábban hírt adtunk: a 32. nyári olimpián a szlovákiai K4-es 500 méteren bronzéremet szerzett a következő összeállításban: a komáromi Erik Vlček – az ország történetének első hatszoros olimpikona, valamint a Virten élő Botek Ádám, a Nyitranovákról származó Denis Myšák és a pozsonyi Samuel Baláž. Az éremszerző négyesfogat első két tagja a Komáromi Kajak-Kenu Klubba, a másik két tagja pedig más-más pozsonyi klubhoz tartozik. A Tokióban remekelt csapat sikeréhez hozzájárult még Likér Péter és Andrej Wiebauer edző, valamint Máriási László sebészorvos és Igor Viszlai masszőr. Köztudott, hogy az aranyérem Német- , az ezüstérem pedig Spanyolországba került.

Először Demin Viktor, a Komáromi Kajak-Kenu Klub elnöke szólt az ünneplőkhöz.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Először Demin Viktor, a Komáromi Kajak-Kenu Klub elnöke szólt az ünneplőkhöz

Drahuša Dobrovičová tévériporter először Demin Viktor többszörös világ-és Európa-bajnok válogatott kajakost szólította az alkalmi színpadra, akit tavaly december 8-án választottak meg a Komáromi Kajak-Kenu Klub elnökévé. Hangsúlyozta, hogy alig nyolc hónap elteltével már a négy bronzérmes csillag születésének örülhetnek.

Majd hozzájuk csatlakozott Demin elődje, az élő legendának számító Soós Tibor edző is, aki elárulta: mindvégig lelkesen szurkolt, s úgy látja, hogy az olimpiákon egyre nehezebb érmet szerezni, Párizsban majd biztosan még nehezebb lesz.

Ő személyesen 6 olimpián volt jelen, s bár a csapatával Pekingben szerzett ezüstérem fénylett a legjobban, de minden győzelmet szép emlékként őriz.

Az élő legendának számító Soós Tibor edző is nagyon szurkolt a csapatnak.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Az élő legendának számító Soós Tibor edző is nagyon szurkolt a csapatnak

Azután a „tokiói hősök“ a helyi kajakos-utánpótlás és a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület tagjai által alkotott sorfal mellett vonultak fel a színpadra, miközben sokáig nem halkult az általuk kiérdemelt tapsvihar. Kissé odébb pedig a helyi Slovenskí rebeli folklóregyüttes tagjai népviseletben díszelegtek. A műsorvezető humorral fűszerezett kérdéseire is szívesen válaszoltak, ám azt sem titkolták, hogy az izolációval nehezített olimpiát elég nehéz volt kibírniuk. A nevükben Erik Vlček köszönte meg a rajongóik szurkolását és azt, hogy miattuk ilyen sokan kijöttek a térre. Botek Ádám azt a kérdést sem kerülhette ki, hogy inkább virtinek, vagy komárominak érzi-e magát. Frappánsan így válaszolt:

50-50 százalékban virtinek és komárominak is. A bronzérmemet a virti otthonomban fogom őrizni, de amikor kell, azt majd máskor is szívesen elhozom Komáromba“.
A „tokiói hősök“ a helyi kajakos-utánpótlás és a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület tagjai által alkotott sorfal mellett vonultak a színpadra.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A „tokiói hősök“ a helyi kajakos-utánpótlás és a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület tagjai által alkotott sorfal mellett vonultak a színpadra

Míg Andrej Wiebauer pozsonyi edző azzal élcelődött, hogy talán a négyeskajak majd Pozsonyba kerül, a tömeg egyhangúlag zengte: az komáromi és az is marad. Aztán Likér Péter edző a nagyszerűen összehangolt csapatmunkát nevezte a közös sikerük zálogának.

Örömmel nyugtázta, hogy a klubuknak megfelelő anyagi hátteret biztosít Komárom város, a Szlovák Kajak-Kenu Szövetség, a Szlovák Olimpiai Bizottság és több szponzor is.

Egyúttal a jelenlevők nevében gratulált a Komáromból származó, jelenleg Nagy-Britanniában élő Medovčik Kristína edzőnek, aki a tokiói olimpián egy brit kajakost K-1-ben juttatott dobogóra. Igor Viszlai masszőr pedig viccesen megjegyezte: leginkább neki, az ő munkájának köszönhető e nagy siker.

Likér Péter a Komáromból származó, jelenleg Nagy-Britanniában élő Medovčik Kristína edzőnek is gratulált.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Likér Péter a Komáromból származó, jelenleg Nagy-Britanniában élő Medovčik Kristína edzőnek is gratulált

Azután Keszegh Béla, Komárom polgármestere a város nevében köszönetet mondott a kiváló olimpiai teljesítményért, amiért a követendő példaképnek nevezett csapatot megjutalmazta. Leszögezte: idén immár harmadszor, hiszen korábban a Világkupán és az EB-n is nagyszerűen szerepeltek. Kiemelte: a K-4-es 500 méteres távra vonatkozó, kiváló stratégiáját Likér Péterék dolgozták ki.

A Komáromi Kajak-Kenu Klub az 1896-ban alapított Komáromi Sport Egyesület evezős szakosztályaként alakult meg. Annak történetében komoly áttörésre a múlt század 60-70-es éveiben került sor, amikor a kenusai felzárkóztak Csehszlovákia legjobbjai közé. Az első komáromi sportolóként Halmo Béla képviselte világversenyen az országot. Majd a klub legjobb sportolói folyamatosan jelen voltak legnagyobb világversenyeken, 1988 óta pedig valamennyi nyári olimpiai játékok aktív résztvevői. Számos jó eredmény mellett, a versenyzői három korábbi olimpiáról szintén éremmel tértek haza.
Keszegh Béla, Komárom polgármestere köszönetet mondott a kiváló olimpiai teljesítményért.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Keszegh Béla, Komárom polgármestere köszönetet mondott a kiváló olimpiai teljesítményért

Az idei közös örömöt tetézte: tavaly tavasszal sokan aggódtak amiatt, hogy Erik Vlček, a hazai síkvízi gyorsasági kajaksport történetének legeredményesebb versenyzője a komáromi karanténban márciusban történt balesete miatt esetleg majd nem vehet részt a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokon, illetve Denis Myšák is átesett egy műtéten. A Likér Péter edzővel akkoriban készített interjúnk itt olvasható: Mielőbbi felépülést kívánunk Erik Vlčeknek | Szurkoló.sk (szurkolo.sk).

Miközben az aláírásra és közös fotózásra várakozók tömkelege vette körül a jeles vendégeket, Likér Péter villáminterjút is adott a Ma7-nek:

Mi tagadás, az olimpián nehéz volt betartani a Covid-járvánnyal kapcsolatos szigorú előírásokat. Mindenütt védőmaszkot kellett viselni, nehogy megfertőződjünk, ám elsősorban a teljesítményre kellett koncentrálnunk. A lényeg, hogy mindnyájan kibírtuk a háromhetes elzártságot. Az azt megelőző ötéves várakozás sem volt könnyű, s Erik fél évig tartó felépülése során is volt miért aggódnunk. De most már megkönnyebbültünk, s nagyon örülünk,... annak is, hogy már mindennek vége van“.
Erik Vlček megköszönte a rajongóik szurkolását és azt, hogy miattuk ilyen sokan kijöttek a térre.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Erik Vlček megköszönte a rajongóik szurkolását és azt, hogy miattuk ilyen sokan kijöttek a térre
A Covid-járvány miatt régen voltak ilyen sokan a Klapka téren.
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!