2019. november 16., 13:05

Komáromban masírozott a Székely Hadosztály

A Magyar Királyság 1918/19. évi összeomlásának, idegen megszállás alá kerülésének és földarabolásának tragikus időszakát, illetve a Felvidék megmentéséért is harcoló Székely Hadosztály példa értékű helytállását örökítette meg Cey-Bert Róbert Gyula, világhírű, Feszty Árpád-életműdíjas kutató-író, 1956-os szabadságharcos legújabb könyvében. Annak székelyföldi bemutató körútjáról november 15-én érkezett a komáromi Csemadok-székházba, a kötet felvidéki bemutatójára, amelyet médiacsaládunk a Csemadok Komáromi Alapszervezetével közösen szervezett.

Székely Hadosztály
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Bevezetőnk után a komáromi tamburás, Nagy Ildikó és a debreceni kobzos, Kalmár Laura által tavasszal Budapesten létrehozott duója tájainkon ritkán hallott muzsikaszóval, népdalokkal, Stubendek László, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke pedig régióbeli borral köszöntötte a vendégeket.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd Püski István, a budapesti Püski Kiadó Könyvesház tulajdonosa méltatta az általa kiadott művet, amelyet Bárdi László pécsi orientalista, történész az év történelmi regényének - történelmi tényeknek megfelelő, megrázó, nemzetlélek-erősítő, olvasmányos történetnek nevezett.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Utána a Szabadság-trilógia 2. kötetéhez, A Székely Hadosztályhoz tartalmas előszót írt Csámpai Ottó, Nyitracsehin élő szociológus-író Zoboralja lakosságának székely kötődéseiről és a hiánypótló kötet általa legjelentősebb erényeiről beszélt. Felhívta a figyelmet a magyar nemzeti erőket száz évvel ezelőtt és jelenleg is aggasztó történések közti párhuzamokra, s leszögezte: ma is prioritásunknak kell tartanunk a külső nyomás és belső bomlasztások által szétforgácsolt magyar közösségek újraélesztését.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A szerző a hajdani tragikus események, azok között a kassai és bártfai történések ecsetelése után könyve fő üzenetét így foglalta össze:

Bár az Erdélyért és az összmagyar szabadságért küzdő Székely Hadosztály Károlyi Mihálynak, Jászi Oszkárnak és nemzetáruló társainak „köszönhetően“ nem érte el a célját: Erdély megtartását, de az Istenbe, nemzetbe, hazába vetett hitét sosem adta fel, és mindvégig hősiesen helyt állt. Ma is példát vehetünk a vasszékelyekről, tudatosítva, hogy valós vereséget csak az szenved, aki önként feladja a harcot.

A rendezvény végén a vendégek szívesen válaszoltak a figyelmes hallgatóság kérdéseire, Cey-Bert Róbert Gyula pedig dedikálta a helyszínen megvásárolható műveit.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A felvidéki könyvbemutatóról további részletek majd a Magyar 7 hetilap november 19-i számában olvashatók.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Székely Hadosztály
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.