2021. augusztus 24., 20:45

Komáromba látogatott Natália Milanová kulturális miniszter és Grendel Gábor házelnök-helyettes - KÉPEKKEL

Natália Milanová kulturális miniszter Grendel Gáborral, a szlovák parlament alelnökével együtt augusztus 24-én munkalátogatást tett Komáromban és a közeli izsai Leányvárnál. Egyebek mellett az erődrendszert és a római kőtárat is megtekintették, valamint a Jókai Színházban időztek.

Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója virágcsokorral kedveskedett a jeles vendégnek.
Galéria
+3 kép a galériában
Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója virágcsokorral kedveskedett a jeles vendégnek.
Fotó: Dunatáj - Jakab István

A vendégeket a körúton Radoslav Ragač, az SZK Műemlékvédelmi Hivatalának ideiglenesen megbízott vezérigazgatója és a Leányvár UNESCO-világörökséggel kapcsolatos nominációs anyagát 14 éven át koordináló kollégája, Ľubica Pinčíková, valamint Helena Psotová, a Nyitrai Megyei Hivatal igazgatója, Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója kísérte.

A miniszter egy ebéd keretén belül fogadta a komáromi kulturális élet képviselőit: Gál Tamást - a Jókai Színház igazgatóját, Lakatos Róbertet - az Egressy Béni VMK igazgatóját és Jozef Černeket, a Matica slovenská helyi elnökét.

A múzeumigazgató a Ma7-nek számolt be a történtekről: " Az illetékes protokoll-főnök csütörtökön tudatta velem azt, hogy Natália Milanová kulturális miniszter augusztus 24-án 10 órakor Komáromba és a közeli Izsára látogat. A hivatalos útja fő oka az a történelmi jelentőségű sikerünk, hogy a Limes Romanus kulturális örökséghez tartozó izsai Leányvár-Kelemantia és a Pozsony-Oroszváron található Gerulata római katonai tábor maradványai bő három héttel ezelőtt felkerültek az UNESCO világörökségi listára“.

Keszegh Béla polgármester a várban vezette körbe a vendégeket.
Keszegh Béla polgármester a várban vezette körbe a vendégeket.
Fotó:  Facebook

Tudvalevő, hogy a dunai Limes felvételéről az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsou városban a 44. online tanácskozásán döntött. Mindkét objektum a rómaiak hozzávetőleg 400 éves létét bizonyítja a mai Szlovákia területén. A jelöléssel kapcsolatos pályázatot, Magyarország váratlan visszalépése után, Szlovákia Németországgal és Ausztriával együtt nyújtotta be.

A Leányvárral kapcsolatos nominációs anyag kidolgozása, benyújtása és a nemrég elért eredmény az ügyben érintett országok, partnerintézmények több mint 14 éves sikeres együttműködésének a gyümölcse. Szlovákiában az egész folyamatot az SZK Műemlékvédelmi Hivatala koordinálta, folyamatosan egyeztetve a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével, a Duna Menti Múzeummal, a Pozsonyi Városi Múzeummal, valamint Pozsony-Oroszvár és Izsa község vezetésével.
Grendel Gábor, a parlament alelnöke is elkísérte Milanová minisztert.
Grendel Gábor, a parlament alelnöke is elkísérte Milanová minisztert.
Fotó:  Dunatáj - Jakab István
A protokollfőnök a javaslatomat kérte, hogy Milanová miniszternek a Leányváron és a komáromi váron, illetve erődrendszeren kívül még mit lenne érdemes megnéznie. A római kőtár megtekintését is ajánlottam, s mindezeket ma szemrevételezte, valamint ebéd után a Jókai Színházban is megállt.

Azt velem csak ma reggel sms-ben tudatták, hogy további jeles vendégünk lesz Grendel Gábor, a szlovák parlament szintén OĽANO-s alelnöke, akinek a Selye János Egyetemen is akadt megbeszélnivalója. Milanová őszinte érdeklődéssel hallgatta a Leányvár történetéről és a világörökségi felvétellel kapcsolatos pályázatunkról általam elmondottakat azért is, mert eddig még sosem járt a Leányvárnál. Csodálatos élménynek nevezte, hogy végre azt és a kőtárat is láthatta“ – tudtuk meg a továbbiakban a múzeumigazgatótól.

Hozzátette: a múzeum főépületének megtekintése, ahol szintén sok szép római emlék is található, már nem fért bele a mai programjába. A folyamatban levő terveiket, így a Leányvárral kapcsolatos két projektünket azonban ugyancsak ismertette.

A bástyabeli Lapidárium is érdekes látványosságot jelentett.
A bástyabeli Lapidárium is érdekes látványosságnak számított.
Fotó:  Dunatáj - Jakab István

„A korábbi interjúnkban már említettem egy római kori hajó másának elkészítését a Kremsi Egyetemmel együtt. Milanová megígérte, hogy ha az 2022 nyarára elkészül, majd ő is megtekinti és kipróbálja.

A másik nagy terv pedig annak a kerékpárútnak uniós támogatásból történő létestése, amely egy izsai táborban szolgált hajdani római legionárius lajtapordányi (Leithaprodersdorf) villájától Bécsig vezetne, onnan pedig már kész kerékpárutakon lehet kerekezni Izsáig.

Az is felkeltette az érdeklődését, s jelezte, hogy a kulturális tárca a lehetőségei szerint a további terveink megvalósításához is nyújt majd anyagi támogatást. A legutóbb kapott 30 ezer euróból éppen a jövő héten kezdődhet a Leányvár északi kapujának felújítása“ – árulta el végül Csütörtöky József.

Római kori szarkofágok díszkivilágításban
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.