2019. szeptember 18., 21:09

Komárom polgármestere az útkezelőt és a Híd miniszterét tartja felelősnek, hogy a Vág-híd ügyében eddig nem történt előrelépés

A vonatkozó határozat aláírása után az illetékesek a napokban kapják meg a komáromi városi képviselő-testület által múlt héten, a helyi Vág-híd borzasztó állapotával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatot. Keszegh Béla polgármester a hídon elvégzett diagnosztikai vizsgálat aggasztó eredményeiről és a városvezetés lépéseiről tájékoztatta portálunkat.

Vág-híd
Fotó: Archív felvétel
A városi önkormányzat egy nyilatkozat formájában adott hangot az elégedetlenségének, mert a Vág-híd állapotával és az illetékes szervek eddigi lépéseivel kapcsolatban jogos aggályaink merültek fel. Annak szerkezete ugyanis a hetes fokozatú skálán építés-technikai szempontból hatos értékelést kapott. Közel vagyunk tehát ahhoz, hogy azt teljesen balesetveszélyesnek nyilvánítsák és lezárják. Ezt mindenképpen el kellene kerülnünk, hiszen ez az egyetlen észak-déli folyosó, s a hídon át valósul meg a hulladék-elszállítás, továbbá a tűzoltókocsik és az iskolabuszok is azon át közlekednek"

- mondta el a Ma7-nek Komárom polgármestere.

Keszegh Béla szerint egy teljesen használhatatlan híd megbéníthatná az egész régiót. Mivel egy híd állapota ilyen mértékben csak hosszabb idő alatt romlik le, kijelenthető: elsősorban a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) mulasztott, mivel elhanyagolta ezt a fontos stratégiai útvonalat- tette hozzá.

A polgármester rámutatott: miután az illetékesek feleszméltek, fura módon kezelték a helyzetet. Először elég hanyag módon eltávolították a híd felső aszfaltrétegét azért, hogy levegyék a felső súlyréteget, s ezzel gátolják a kerékpáros forgalmat.

„Lépéseikről nemcsak a közvéleményt, hanem Komárom városvezetését is csak nagyon akadozva tájékoztatták, s a bevezetett félpályás útlezárással komoly fennakadást okoztak. E témában már három találkozót kezdeményeztünk a városházán, ahová az SSC, Nyitra megye, a Komáromi Járási Hivatal és a rendőrség illetékeseit is meghívtuk. Kértük őket a híddal kapcsolatos lépéseik felgyorsítására. Bár részükről különféle ígéretek hangzottak el, csupán addig jutottak, hogy bevezették a forgalomkorlátozást. Június 26. óta a 15 tonnánál nehezebb gépjárművek nem hajthatnak fel a hídra. A tilalom a híd alátámasztásáig lesz érvényben, amire a tervek szerint jövő májusig kerül sor” - magyarázta Keszegh Béla.

Lucia Karelová, az SSC szóvivője korábban a szlovák állami hírügynökségnek elmondta: a diagnosztikai vizsgálatok eredményei miatt kell csökkenteni az I/63-as úthoz tartozó komáromi Vág-híd terhelését, amelyen át a Nyitra felől érkezők juthatnak be Komáromba. Hozzáfűzte: a forgalomkorlátozást majd egy B25 – 15 t feliratú tábla jelzi, s az egészen a híd aládúcolásáig, vélhetően 2020 májusáig tart. Az elkerülő utat a megfelelő engedélyek kiadása után jelölik ki.

A polgármester úgy véli, hogy egyidejűleg azt is meg kellett volna határozniuk, pontosan milyen kerülőúton valósulhat meg a forgalom, de ezt nem tették meg.

„A június végi találkozónkon azt ígérték, hogy ezt háromhetes csúszással megteszik. Majd hivatalosan csak július 27-én kérték ki a város véleményét, ami igazából nem is befolyásolja a további lépéseiket. Ma, szeptember 18-án még mindig lefóliázott táblákkal szembesülünk, aminek következtében a híd lábánál megálló kamionosoknak fogalmuk sincs arról, hogy merre haladhatnak tovább. Mindez elsősorban a koordináló szerv, vagyis az SSC felelőtlensége, amelynek az engedélyeket a Komáromi Járási Hivataltól kell kikérnie. Most azt állítják, hogy éppen az engedélyeztetésre várnak“ - közölte Keszegh.

A polgármester arról is beszámolt, hogy második nekifutásra végre kiírták a Vág-híd alátámasztására vonatkozó közbeszerzést. 

Ugyanakkor sajnálja, hogy a Vág-híddal összefüggésben az útkezelő szakemberek helyett legtöbbször egyes politikusok nyilatkozgatnak.

A Városok és Falvak Társulása nevében júniusban hivatalos levélben szólítottuk meg Érsek Árpád közlekedési és építésügyi minisztert. Akkor arra kértük őt, hogy a problémáról, az elkerülőútról és az izsai körforgalomról is tárgyaljunk, hiszen ezek a kérdések az egész déli régiót érintik. Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy a miniszter úr mindmáig nem válaszolt a levelünkre.

"Pedig ez a térséget érintő közös ügyünk, s nem szeretnénk megvárni azt, hogy nálunk is az olaszországihoz hasonló nagy tragédia történjen. Még mindig bízunk abban, hogy a közeljövőben szakít ránk időt, hogy szakmailag egyeztethessünk e témákról. Az illetékeseknek a politikai üzengetések helyett végre a tettek mezejére kellene lépniük, s rendbe kellene tenniük a Vág-hidat“ - fejtette ki.

A komáromi képviselő-testület szeptember 12-i ülésén elfogadott egy nyilatkozatot, amit a vonatkozó határozat aláírása után elküldenek a kormányhivatalba, Peter Pellegrini kormányfőnek, a közlekedésügyi minisztériumba, az illetékes járási szerveknek, a helyi rendőrparancsnokságnak, valamint a régió megyei és parlamenti képviselőinek.

„Hangsúlyoztuk, hogy ezen észak-déli folyosó nemcsak városunk, hanem egész Nyitra megye gazdasági fejlődését befolyásolja. Kinyilatkoztuk, hogy mi mindennel vagyunk elégedetlenek, s kértük, hogy ne sokad rangú kérdésként kezeljék e problémát, valamint biztosítsák a szükséges anyagiakat, mert a városvezetés már megtette mindazt, amit ez ügyben megtehetett“ - közölte Keszegh Béla.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.