2020. szeptember 1., 11:36
Frissítve: 19:40

Komárom: nincs teljes határzár, csak némi bizonytalanság

Szigorításokkal, de továbbra is átmehetünk a határon! címmel augusztus 31-én Komárom Város facebook-oldalán megjelent egy közlemény, miszerint a 30 km-es körzeten belül élők számára továbbra is korlátozás és mindenféle munkáltatói igazolás nélkül szabadon átjárható marad a határ. Az ügyben ma további részleteket akartunk megtudni, ám kiderült, hogy még nagy a bizonytalanság az illetékes szerveknél.

Médialapozó
Fotó: Ma7.sk

„Folyamatosan ülésezik a komáromi Helyi Operatív Bizottság, elemezve a koronavírus-járvány kapcsán kialakult jelenlegi helyzetet. Az ezzel kapcsolatos döntésekről hamarosan beszámolunk majd. Addig is fontos információ a határhelyzettel kapcsolatban, hogy a legfrissebb hírek alapján a 30 km-es körzeten belül élők számára továbbra is korlátozás mentesen és mindenféle munkáltatói igazolás nélkül szabadon átjárható marad a határ azzal, hogy az átlépést követően 24 órán belül vissza kell térni az adott országba. Komárom esetében tehát tipikus kishatár forgalomról beszélhetünk, amely alapján a magyar és a szlovák állampolgárok 30 km-es körzeten belülről továbbra is szabadon közlekedhetnek a határon, legfeljebb 24 órás időtartamon belül. Az erre vonatkozó formanyomtatvány vélhetően interneten is elérhető lesz, de a határon is pillanatok alatt kitölthető majd“ - olvasható a komáromi városvezetés tegnapi közleményében.

Szeptember elsején reggel előbb a dél-komáromi Polgármesteri Hivataltól telefonon keresztül próbáltunk részletes információkat szerezni, de onnan azzal irányítottak át a Komáromi Rendőrkapitánysághoz, hogy ez a határátkelőhelyeket is felügyelő hivatalos szerv kompetens tájékoztatást nyújtani.

Ám a rendőrkapitányságtól sem tudtunk meg többet: azt ajánlották, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletét hívjuk. Ott a sajtóosztály egyik munkatársától a következő választ kaptuk: „A határátlépést kormányrendeletek szabályozzák, ez nem rendőrségi kompetencia. Személyes segítségként, nem az ORFK hivatalos válaszaként csak azt mondhatom el, hogy ezzel kapcsolatban ma reggel 9 órától van hatályban a 419/2020. számú kormányrendelet, amely szövege megtalálható a www.koronavirus.gov.hu oldalon. Feltételezem, hogy abban arra is kitérnek, hogy honnan tölthető le a határátlépéshez szükséges formanyomtatvány“.

Az ajánlott oldalon a kishatárforgalommal kapcsolatban egyelőre csak az az aktuális információ található, amelyet eddig is tudtunk, vagyis az, hogy "mind a szomszédos országok állampolgárai, mind a magyar állampolgárok is karantén mentesen jöhetnek be az országba vagy térhetnek haza, amennyiben a határtól 30 km-en belül laknak, és Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 km-es sávban jogosultak tartózkodni. Ez a munkájuk miatt ingázókat segíti“. 

Az tehát továbbra is bizonytalan, hogy a határátlépés a gyakorlatban hogyan néz ki: hogyan ellenőrzik az ingázókat, milyen ellenőrzések várhatók a határon, illetve honnan (milyen internetes felületről) lehet letölteni a formanyomtatványokat.

Nem sokkal fél tizenkettő után jártunk az Erzsébet-hídon, a régi határátkelőn nincs ellenőrzés, viszont a magyarországi hídfőnél mindkét irányból rendőri ellenőrzés zajlik. A szlovák állampolgároktól a személyi igazolványukat kérik, egyelőre azonban a jelzett formanyomtatvány nincs, tehát az adatok sem kerülnek feljegyzésre. Ez információink szerint az elkövetkező órákban megváltozik, addig viszont nem hivatalos információk alapján átengedik a szlovák állampolgárokat ilyen módon. Ellenőrzésük viszont a hazautazáskor is ugyanígy zajlik. A forgalom egyébként a szlovákiai államünnep miatt mérsékelt.
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!