cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 31., 08:16

Költözik az Ipolyviski Községi Könyvtár

2023 novemberében ideiglenesen bezár az ipolyviski könyvtár, hogy jövő tavasszal már új otthonában, a községháza épületében várja az olvasókat.

Visk
Galéria
+1 kép a galériában
Baka Anita a község óvodásaival
Fotó: Ipolyviski Községi Könyvtár

Amint azt a helyi könyvtáros, Baka Anita elmondta, a könyvtár 2016-ig a kultúrház emeletén működött. Ekkor határozott úgy a Csemadok helyi alapszervezete, hogy a könyveknek méltóbb körülményeket teremtve átköltözteti a könyvtárat az iskola épületének emeleti helyiségeibe:

Később bebizonyosodott, hogy megközelítése miatt ez a megoldás sem igazán ideális, főleg a mozgáskorlátozottak, az idősebbek és a babakocsis szülők számára. Mivel a községháza épületében éppen megüresedett két nagyobb helyiség, lehetővé vált a könyvtár költözése. Fontos szempont volt az is, hogy a könyvtár a falu központjában maradjon. A szóban forgó akadálymentesített épületrész a községháza udvaráról könnyen megközelíthető lesz.”

2016 óta a könyvtár kötelékébe 67 új beiratkozó került; közülük mintegy harmincan valóban aktívan látogatják is az intézményt. Nincs olyan hét, hogy valaki ne kölcsönözne könyvet. A könyvtár a helyi önkormányzat támogatásával évről évre bővül, új kiadványokkal, polcokkal. Baka Anita időről időre író-olvasó találkozókat is szervez; az elmúlt időszakban vendégül látta Kicsindi Enikőt, Gazdag Katalint, Szomolai Tibort, Zolcer Jánost, Bolgár Katalint és Baka L. Patrikot is.

Könyvtárunknak jelenleg mintegy 5 ezer könyve van, magyar, szlovák és idegen nyelvűek egyaránt. A látogatók száz százalékban magyar ajkúak. Nem csak a helyiek látogatják, vannak ipolysági, nagysallói és budapesti tagjaink is. Ugyan pici falu a miénk, de büszke vagyok arra, hogy olvasnak az emberek. A mai fiatalok is, csak meg kell találni a jó könyvet számukra…”

– tette hozzá Baka Anita.

Visk
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.