Kölcsönnel pótolhatja az állam az önkormányzatok bevételkiesését

2020. június 25., 07:25
ma7 | TASR

A pénzügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy kölcsönt nyújtana az önkormányzatoknak a koronaválság miatti adókiesések pótlására. Erről Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) elnöke és Trencsén polgármestere, valamint Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter tájékoztatott a szerdai találkozójukat követően

Fotó: TASR

Rybníček kifejtette: az önkormányzatok az osztalékadó elmaradása miatti bevételkiesést pótolnák az állami kölcsönből. Emellett minden önkormányzat individuálisan is tárgyalhatna az állammal további kölcsönök felvételéről. Az ÚMS elnöke szerint a városok és községek sokkal előnyösebb hitelhez juthatnak az államtól, mint a magánszektorhoz tartozó bankoktól.

Rybníček hangsúlyozta: az állam és az önkormányzatok ilyen módon kölcsönösen segítenék egymást. Az állami kölcsönnek köszönhetően a városok és községek a koronaválságot követően könnyebben talpra tudnák állítani a költségvetésüket, biztosítani tudnák a lakossági szolgáltatásokat és többet tudnának befektetni az iskolák vagy az utak felújításába.

Ez hozzásegítene a munkahelyek megőrzéséhez és a gazdaság fejlődéséhez is”

– mutatott rá Rybníček.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az állam és az önkormányzatok „egy hajóban eveznek”, ezért együtt kell működniük. Figyelmeztetett: a bevételkiesés nem csak az önkormányzatokat, hanem az államot is sújtja.

Ezt a terhet közösen cipeljük, ezért mindenben, amiben csak lehet, segítenünk kell egymást”

– jegyezte meg.

Rybníček és Heger abban is egyetértettek, hogy elkerülhetetlen a közigazgatás mélyreható reformja. Az ÚMS segíteni akarja a kormányt, hogy a reform még ebben a ciklusban megvalósulhasson.