2021. október 29., 16:59

Kolbász, tepertő és méz került megsemmisítésre

Ezen áruk harmadik országokból való importjára a pénzügyőrök bírságot szabnak ki.

sausage
Fotó: pixabay

Az idén a nagymihályi vámhatóság eddig több mint 1,5 tonna állati eredetű árut semmisített meg, amit a pénzügyőrök a felsőnémeti (Szobránci járás) és tiszacsernyői  (Tőketerebesi járás) határátkelőhelyeiken, - amelyek egyben EU belépési pontok is -  határozatban koboztak el.

Ezzel összefüggésben a Pénzügyi Igazgatóság arra kéri az utasforgalomban közlekedőket, hogy mielőtt a harmadik országokból Szlovákiába érkeznének, ellenőrizzék, a poggyászukban lévő import áru megfelel-e a jogszabályi feltételeknek valamint a mennyiségi korlátoknak.

4224729_1200x
Fotó:  SITA illusztráció

 

A húskészítmények harmadik országból való importja tilos, a tojásra korlátozások vonatkoznak.

A nagymihályi vámhatóság szóvivője, Jana Nimrichterová pontosítása szerint a turistaszezont követően szakmunkatársai 764,84 kg-nyi árut semmisíttettek meg a felsőnémeti határátkelőn, 52,63 kilogrammot pedig a tiszacsernyőin.

Ezt az elkobzott árut egy állati eredetű termékek ártalmatlanítására jóváhagyott  üzembe szállíttattuk. Leadtuk ide az elkobzott húst, zsírt, szalonnát, tepertőt, szalámit, kolbászt, túrót, vajat, tejtermékeket, tojást és még mézet is

- mondta, hozzátéve, hogy míg a húskészítmények harmadik országokból való importja teljes mértékben tilos, a méz és a tojás szigorú mennyiségi korlátokhoz kötött. 

A méz, a tojás, a kagyló vagy a csigák esetében ez legfeljebb 2 kg mennyiséget jelent. A két kilogrammot nem meghaladó mennyiség engedélyezett a csecsemőtejpor vagy egészségügyi okokból szükséges speciális élelmiszerek behozatalára is.

– tette világossá a szabályozást.

Harmadik országból történő import élelmiszer esetén engedélyezett árunak számít a kenyér, a kétszersült, a húskészítményhez nem kevert vagy azzal nem töltött tészta, sütemények, kekszek, ostyák, csokoládé, édességek, valamint a végfogyasztónak szánt kiszerelésű táplálék-kiegészítők.
Nemcsak Ukrajnából, de minden más harmadik országból történő illegális árubehozatal esetén az állampolgárok vámszabálysértést vagy olyan bűncselekményt követnek el, amely pénzbírsággal, az áru lefoglalásával, - elkobzásával vagy annak ki nem szolgáltatásával, netán más büntetéssel sújtható

 – fejezte be Jana Nimrichterová, szóvivő.  

A jogosulatlan állati eredetű árut Szlovákiába szállító egyén ezen élelmiszerek ártalmatlanítási költségeit is köteles megfizetni.

(forrás: TASR)

Megosztás
Címkék