2023. március 18., 12:58

Kiszorulhatnak az Arriva járatai a pozsonyi buszpályaudvarról

Előfordulhat, hogy az Arriva buszaival Pozsonyba ingázóknak újabb változáshoz kell hozzászokniuk, és a jövőben a városi buszmegállókban kell majd várakozniuk a további csatlakozásra. Ez a buszpályaudvar melegével szemben, különösen téli időben, nem lesz túl kellemes.

 

busz - Arriva
Fotó: TASR

Az utasszállítást Pozsony megye területén ellátó Arriva társaság egyes buszjáratai a jövőben nem használják majd a nemrégiben felújított Nivy buszpályaudvart.

Az utasok a Pozsonyi Közlekedési Vállalat megállóiban szállhatnak majd fel a buszokra. Az ezzel kapcsolatos híreket Pozsony Megye Önkormányzata is megerősítette, a végleges döntés azonban a megyei és a fővárosi önkormányzat, a pozsonyi integrált közlekedés és a Pozsonyi Közlekedési Vállalat képviselői közötti további tárgyalásokat feltételez.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az Arriva autóbusz-társaság már eddig is több városi megállóhelyet is használt. Lucia Forman, Pozsony megye szóvivője szerint a hatékonyabb közlekedés érdekében fontolgatja a megye, hogy egyes járatokat a buszpályaudvar közvetlen közelében lévő megállókra irányítana át, egyes járatok esetében pedig a végállomás egy másik fontos megállóban lenne. Mindez összefügg a pozsonyi tömegközlekedés tervezett júliusi átszervezésével is. 

A megye azt állítja, a statisztikák szerint a Pozsonyba érkező utasoknak csak egy része utazik egészen a buszpályaudvarig. Bazin és Szenc irányából körülbelül az utasok egynegyede, Malacka irányából körülbelül egyharmada, és Somorja felől is csak alig több mint a fele. 

– A többi utas csak az útvonalon lévő megállókat használja – tette hozzá a szóvivő.

Az elővárosi autóbusz-közlekedés egyes járatainak átirányítását a buszpályaudvarról más fővárosi megállóhelyekre a városi tömegközlekedés és az elővárosi buszjáratok optimalizálása és racionalizálása indokolja, nyilatkozta lapunknak Ožvald Erzsébet, a megye közlekedéséért felelős alelnöke. A város fontosnak tartja, hogy a buszjáratok útvonalában bekövetkező esetleges változások minden esetben az utasok javát szolgálják, mondta.

Minden évben történnek hasonló változtatások, ha valahol úgy látjuk, hogy arra a megállóra nincs szükség, mert nem hatékony, akkor inkább áttesszük oda a megállóhelyet, ahol szükség van rá. Ha tehát nincs igény az utasok részéről arra, hogy a buszpályaudvarig közlekedjen egy-egy járat, akkor a megye és a főváros közös döntése értelmében máshová tesszük át a végállomását

– mondta a megyei alelnök hozzátéve, ezekre az intézkedésekre a Pozsonyi Integrált Közlekedési Rendszeren belül kerül sor, s a céljuk az, hogy ne közlekedjenek egymással párhuzamosan ugyanazon az útvonalon az elővárosi és a tömegközlekedési buszok.

A felújított Nivy buszpályaudvar 2021 szeptemberének végén nyílt meg. Az autóbusz-pályaudvar magánbefektetés, a Slovák Lines busztársaság üzemelteti, amely 2021 novemberében alulmaradt az Arrivával szemben a Pozsony megyei utasszállításra kiírt pályázaton. Az Arriva indulásáról a megyében az utasoknak nincsenek túl jó emlékei, mivel azt hosszú ideig a buszjáratok kimaradása és késése jellemezte. Az Arriva szerint a megállóhelyről való döntés nem tartozik a hatáskörükbe, a buszpályaudvart üzemeltető Slovak Lines pedig reméli, hogy az ilyen irányú döntéseknek a jövőben ők is a részesei lehetnek, s a változtatások nem befolyásolják a buszpályaudvar működőképességét, amelynek teljes kapacitása már jelenleg sincs kihasználva.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/11. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.