2021. június 22., 19:26

Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén

A lévai járási Csata és testvértelepülésének, az Esztergomi járásban fekvő Tokodnak az önkormányzata sikeresen pályázott az INTERREG V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjához. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, közel 50 ezer euróból valósítja meg a Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén elnevezésű közös projektet.

csatai kultúra
Médialapozó
Fotó: Vavreczky József
Csákvári Marian (balra) és id. Babindák István
A projekt alapvető célja a társadalmi kohézió erősítése közös rendezvények szervezésével, amelyek középpontjában a különböző marginalizált és nemzetiségi csoportok egymáshoz való közeledése áll, mivel az Alsó-Garam mente és Csata község demográfiai sajátossága, hogy magyarok és szlovákok mellett jelentős roma közösség is él itt. A projekt további célja a rendezvények minőségi szintjének javítása és fenntarthatóságának lehetővé tétele a szervezéshez szükséges felszerelések beszerzésével”

– olvasható a projekt leírásában.

A programmal kapcsolatos nyitó konferenciára június 17-én került sor; a csatai kultúrházban tartott rendezvényen a község polgármestere, Csákvári Marian a helyi Romane Jíle polgári társulás vezetőjével, id. Babindák Istvánnal, Tokod polgármesterével, Bánhidi Lászlóval, valamint a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnökével, Csenger Tiborral közösen ismertették a projekt főbb céljait, elképzeléseit, tervezett tevékenységeit és várható kimenetelét.

A projekt részeként 2021. június 19-én a csatai kultúrház melletti park területén került megrendezésre a határokon átnyúló Romafesztivál,

amely egyedülálló élményt kívánt nyújtani a résztvevők számára változatos zenei és kulturális program formájában. Az Ízisz Gyöngyszeme és a Gypsy Band mellett felléptek a Romane Jíle Junior tehetségei, de színpadra állt az X-Faktor nevű tehetségkutató műsor 2019-es évadából ismert Speranta zenekar is, soraiban a csatai származású ifj. Babindák Istvánnal. A csatai Lakatos Menyhért Tanoda fiataljai előadtak néhány részletet a közelmúltban megjelent meselemezükről is.

A Tokod községgel idáig is folyó együttműködés kiszélesítéséről, egy régen kialakult kapcsolat mélyítéséről van szó, illetve arról, hogy miként lehetne szorosabban együttműködni a roma közösségekkel. Amikor felmerül, hogy hogyan lehetne a romákkal kapcsolatos fenntartásokat szétoszlatni, azt szoktam mondani, hogy meg kell ismerni a Romane Jíle polgári társulás tevékenységét, s el kell menni meglátogatni a helyi Cigány Házat (Romano Kher), ahol a Lakatos Menyhért Tanoda működik. Éppen a hétvégén fogják megszervezni a Tolerancia napja nevű rendezvényüket…”

– fogalmazta meg kérdésünkre Csata polgármestere, Csákvári Marian, majd hozzátette:

Sokféle ember létezik, de a kultúrában mindig meg lehet találni a közös pontot. Ezért is igyekszünk együttműködni a helyi cigánysággal. Fontos megjegyezni, hogy a Romafesztivál rendezési jogát nem szeretnénk tőlük elvenni, ezzel az egyszeri alkalommal az volt a célunk, hogy a Cigány Ház látogatóin kívül – a község központi helyén – a szűkebb régió lakosai is megismerhessék ezt a rendezvényt, így a roma kultúrát is.”

Amint azt a településvezetőtől megtudtuk, a július 31-ére tervezett Garammenti Fesztivál szintén a projekt részét képezné. Akkor a folklór kapna nagyobb teret, de a falunapra rákapcsolódva fellép majd a Miskolci Illés Emlékzenekar, s a tervek szerint Szörényi Levente is tart egy beszélgetős-zenés előadást.

csatai kultúra
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.