Kiska: országaink összekötéséről beszélgettünk a lengyel elnökkel

hirek.sk 2016. február 29., 09:28
TÁTRALOMNIC. Krakkó és Poprád gyorsforgalmi úton, illetve Zakopane és Csorbató vasúti alagúton való összekapcsolása – ez a két lehetőség is felmerült Andrej Kiska szlovák és Andrzej Duda lengyel elnök hétvégi, a Magas-Tátrában tartott megbeszélése során.

Sorrendben immár a negyedik közös találkozóra került sor. „Tíz órát töltöttünk együtt, és nem csak országaink, hanem Európa és a világ helyzetéről is megbeszélést folytattunk. Elbeszélgettünk országaink kölcsönös viszonyairól” – mondta el a szlovák államfő. Megerősítette: egyetértettek abban, hogy az egyik alapvető dolog, amin javítani kell, az a két ország összeköttetése. Példaként Krakkó Popráddal jó minőségű úttal történő összekapcsolását említette. 

„Felmerült Zakopane és Csorba-tó (Štrbské Pleso) vasúti alagúttal történő összekötésének a lehetősége is. Hangsúlyoznom kell, hogy egyes turisztikai központokban éppen lengyelországi turisták alkotják a látogatók több mint 50 százalékát” – tette hozzá Andrej Kiska. A szlovák államfőhöz hasonlóan Duda is hangsúlyozta a két ország közti összeköttetés megvalósításának szükségességét. Mint mondta, ez egy olyan téma, ami összefügg az autópályák, a gyorsforgalmi utak és a vasúti közlekedés kiépítésével.

Kiska sajtótájékoztatója során rámutatott, hogy Lengyelország idén júliusban a NATO-csúcstalálkozó házigazdája lesz. Duda hangsúlyozta, hogy ezen a csúcstalálkozón fontos ügyekben döntenek majd. 

A hétvégi tátrai találkozó során a két ország infrastruktúrájának kiépítésén túl mindkét elnök véleményt nyilvánított a menekültkérdéssel kapcsolatban is. „Egyetértettünk abban, hogy mindketten azt kívánjuk, Európa birkózzon meg a menekülthullámmal,s azt is, hogy a schengeni tér működőképes legyen. Logikus, hogy Schengen esetleges szétesése nem szüntetné meg a menekülthullám okát, Szlovákia számára pedig különösen pusztító következményekkel járna” – fejtette ki a szlovák elnök. A lengyel államfő szerint az a fontos, hogy a schengeni övezetet megtartsák, az Európai Unió (EU) pedig kövessen el mindent annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson. „Azt akarjuk, hogy az EU-ban élő emberek szabadnak érezzék magukat” – szögezte le Duda.

Mindkét elnök azt vallja, hogy Szlovákia és Lengyelország számára Ukrajna fontos szomszéd, s az összes európai országnak meg kellene fontolnia, hogy miként segítsen ennek az országnak. „Nem elég egyetlen kampány keretében figyelmet szentelni ennek a témának, hanem arra szakadatlanul figyelnünk kell” – szögezte le Kiska.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS