2020. augusztus 7., 18:13

KisGombos tábor Nánán

Harmadik éve szervez a KisGombos Játszóház kézművestábort gyerekek számára, amely iránt mindig nagy az érdeklődés.

Galéria
+5 kép a galériában

„A mai gyerekek keveset olvasnak, rajzolnak, érdeklődésük inkább a modern technika, az okostelefon és a számítógép felé irányul, így kevésbé fejlődik ki náluk a finommotorikai készség. A kézműves munkák során javul az ember kézügyessége, fejlődik esztétikai érzéke, nő a fantáziája, türelemre tanít és kitartásra” - hangsúlyozta Horváth Ágnes játszóház- és táborvezető.

A kézműves táborokban résztvevő gyerekek felnőttként biztosan másképp fognak tekinteni még az eldobandó tárgyakra is, hisz sok dologban észreveszik majd az újrahasznosítás lehetőségét. A gyerekekbe bele kell nevelni, hogy ne romboljunk, de alkossunk! - tette hozzá.

kisgombos-2-copy.jpg
Jövőre kicsit másképp lesz

Horváth Ágnes elmondta, lett volna igény a felnőttek részéről is a részvételre. Ennek figyelembevételével jövőre talán olyan tábort szerveznek, ahol a gyerekek mellett felnőttek is csatlakozhatnak, így az érdeklődő felnőttek is elmélyülhetnek majd a kézművesség varázsában.

A tábor három napja alatt a résztvevők agyagképeket kreálhattak, szőhettek karkötőket, Viola Melindával tapéták újrahasznosításával ékszereket készíthettek. Várva-várt program volt a kékfestés, ahol Lucia Dovalová besztercebányai tanárnő - aki kémikus is egyben - vezette be a gyerekeket ezen szép és régi technikába. A fehér minta előhívásához sav helyett olyan vegyületet használt, mely helyettesítette a sav hatását, így a gyermekek is bátran kipróbálhatták. Emellett szalvétatechnikával alkottak, macit varrtak, sütis dobozt és élőképeket készítettek, nemezeltek.

A harmadik napon Nyitrai Angelikával, a gyógynövények szakavatott ismerőjével a levendulás zsákok, szappanok készültek, Borka Dávid rézbiléta műhelyében a kis bilétákba mindenki belekalapálhatta a nevét és bőrre fűzve lett egy egyedi karkötőjük vagy láncuk.

A gyerekek sorolták,

az utolsó nap délutánján lisztet szitáltak, lepényt kelesztettek, elkészítették saját uzsonnájukat. Ellátogatott hozzájuk Farkas Emőke Tatáról sosem látott népi hangszerekkel, amit ki is próbálhattak, Vörös Attila íjászmestertől pedig elleshették a nyilazás tudományát.

Sajnos a vírusjárvány árnyékában nem terveztek zárókiállítást a szülők részvételével, de otthon majd bizonyosan mindenki eldicsekszik alkotásaival, melyeket hazavihet.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.