2021. április 2., 18:50

Kisbuszt vásárolhat a magyar kormány jóvoltából Pozsonyvezekény

A helyi kisiskola, óvoda és a falu szervezeteinek javára szolgáló kisbuszt vásárolhat a magyar kormány támogatásával Pozsonyvezekény község. A település iskolájában az elmúlt három évben sikerült megháromszorozni a magyar kisdiákok létszámát, a kisbusz az iskolások utaztatásakor is jó szolgálatot tesz majd.

Fotó: Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Pozsonyvezekény
A pozsonyvezekényi kisiskolások a közelekdési pályán

A magyar kormánytól érkezett segítség a Bethlen Gábor Alapon keresztül a mátyusföldi Pozsonyvezekényre. Zupko Tamás, a falu polgármestere egy kilencszemélyes kisbusz vásárlásának lehetőségére adott be támogatási kérvényt, amely jóváhagyásra került.

Pozsonyvezekény így a helyi alapiskola, óvoda és a szervezetek munkájának, utaztatásának megsegítése céljából egy vadonatúj kisbuszt vásárolhat. Jelenleg a közbeszerzés zajlik.

A falu iskolájában az elmúlt három évben megháromszorozódott a magyar kisiskolások száma – hétről huszonegyre nőtt. 2018-ban szintén a Magyar Kormány jelentős anyagi támogatásának köszönhetően megújult a magyar óvoda is Vezekényen. A községben aktívan működik a Cseperedő és a Ringató program is.

A polgármester elmondta, a régió magyar gyermekei önazonosság-tudatának megerősítése érdekében számos olyan programot terveznek, amelyekre való eljutásban sokat segíthetne a kisbusz.

A járművet akár naponta kihasználhatják, egyrészt vannak távolabbi falukból érkező diákjaik, az ő utaztatásuk terhét is le tudnák venni a szülők válláról, ha arra igény mutatkozik, valamint a kisbusz akár helyi iskolabuszként is működhetne, hiszen a jelentős teherforgalom miatt a falu távolabbi pontján élő szülők biztosan nem engedhetik el egyedül iskolába nagyobb gyermekeiket sem. A kisbusz birtoklásával könnyebb lesz az iskolások, óvodások versenyekre, vetélkedőkre, a  régióbeli előadásokra való eljuttatása is. A kisiskolában integrált gyermekek is tanulnak, így szükség van arra, hogy ügyesen mozgatható legyen a csoport. A kilencszemélyes kisbuszt a falu alkalmazottai fogják vezetni, de egyszerű, B-s jogosítvánnyal is vezethető, így akár a tanító nénik kivihetik a gyerekeket a természetbe is egy-egy élő tanóra keretén belül.

A kisbuszt igénybe tudja venni majd a pozsonyvezekényi színjátszócsoport, az ificsapat, és az asztaliteniszező csapat is. Zupko Tamás elmondta, sokszor volt már úgy, hogy két vagy több autót kellett indítaniuk, ha csak például a testvértelepülésre el akartak utazni a képviselők, vagy a színjátszócsoport indult fellépni.

Ez a helyzet is könnyebbé válik majd a kisbusszal. A kívánt kisbusz paramétereit a helyi képviselőtestület állította össze, a polgármester reméli a májusi hónapra lezajlik a közbeszerzési folyamat és kora nyárra már meg tudják venni a vadonatúj kisbuszt.

A magyar nemzetpolitikai államtitkárság 27.132 eurót küldött Pozsonyvezekénynek a kisbusz megvásárlására. A képviselőtestület hajlandó bizonyos százaléknyi önrészt is vállalni, amennyiben a közbeszerzésen nyertes pályázat magasabb összeget követelne meg.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.