2021. január 18., 18:30

Kis falucska, de annál csinosabb

Egyre szépül Lévárt község arculata, köszönhetően annak, hogy a közelmúltban megújult és elkészült a kevesebb mint kilencven lakosú falu számos épülete, köztük a kultúrház és a tűzoltószertár, avagy az újonnan épült ravatalozó.

Médialapozó

A Nagyrőcei járásban található kisközség 1989-ig a harkácsi önkormányzathoz tartozott, a rendszerváltást követően ismerték el különálló jogi személyként. Ekkor alakult meg a saját képviselő-testülete és önkormányzata, amelynek az élén azóta már a nyolcadik megbízatási időszakát töltő Halász Márta (MKP) polgármester áll.

A Tornaljához közeli falu éves költségvetése alig több mint 36 ezer euró, így önerőből itt szinte csak a legszükségesebbekre futja. A munka dandárja, a legkülönbözőbb feladatok elintézése és bebiztosítása szinte kizárólag  a település vezetőjére marad, aki a vidéki turizmus fellendítésében látja a csendes, nyugodt község kitörési lehetőségét. A szűkös anyagi és emberi erőforrások ellenére folyamatos fejlődés jellemzi a falut, egymás után újulnak meg a közterületek és a középületek. Halász Márta elárulja, hogy a siker titka a kitartás, illetve az igyekezet: a tervek megvalósításához folyamatosan keresni kell az utat, és pályázni kell. Ha nem írnánk pályázatokat, akkor itt nem lenne semmi, mondja a polgármester.

Az elmúlt harminc évben bevezették a faluba a vízvezetéket a lévárti fürdő területéről, a környéken elsőként rendeztek be egy értékes anyagot felvonultató tájházat kemencével és gémeskúttal az udvarán. A templom 2008-ban új tetőszerkezetet kapott, felújították a homlokzatát és a csatornázást, valamint egy kis Mária-kápolnát is építettek mellé.

levart_turulmadar.jpg

A falu közepén megvásárolt ingatlanban pedig kialakították a községi hivatalt, amelyhez egy díszes székelykapun át vezet az út. A hivatal udvara kisebb rendezvények, fogadások számára is alkalmas, mivel itt egy fából készült színpad épült filagóriával.

A szemben található, korábban a Jednota üzletének otthont adó épületet szintén megvásárolta a község, és átalakította kultúrházzá. Két éve megtörtént a nyílászárók cseréje, majd sikeresen pályáztak a környezetvédelmi alapnál az épület szigetelésére és a tetőszerkezet cseréjére. Az erre a célra jóváhagyott 60 ezer eurót 5 százalékos önrésszel kellett kiegészítenie a falunak, s bár a munkálatok a járványhelyzet miatt némi csúszással kezdődtek, így is sikerült időben, a tavalyi év vége előtt befejezni azokat. Már csupán néhány apró javítás és a bejárati lépcső átépítése maradt hátra.

Ugyancsak befejeződött a tűzoltószertárhoz tartozó garázs helyreállítása is, amelyre a belügyminisztérium 30 ezer eurós hozzájárulását használták fel. A polgármester elárulja, nagyobb biztonságérzetet ad a falu lakosságának, hogy van egy 11 fős önkéntes tűzoltócsapatuk, amely az októberi áradások során jól vizsgázott.

Szintén 2020-ban sikerült felépíteni a ravatalozót a helyi temetőben, amely június végén készült el.

levart_tuzoltoszertar.jpg

– A ravatalozó megépítése régi tervünk volt, amelyet hála istennek sikerült megvalósítani. A község alacsony költségvetése miatt három évbe telt, míg egyéb támogatásokkal kiegészítve sikerült előteremteni a szükséges összeget, de végig bíztunk benne, hogy egyszer ezzel is megleszünk – mondja Halász Márta, köszönetét fejezve ki mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a felsorolt építkezések megvalósításához.

A jövőben tervezik még a közvilágítás és a hangosbemondó modernizálását, és szükség lenne a járdák kiépítésére, valamint az utak karbantartására is, amelyeket szintén állami támogatásból szeretnének kivitelezni. Jó volna leszigetelni a községi hivatal épületét, újból rendbe tenni, kimeszelni a tájházat, a buszmegállónkat – sorolja a polgármester, aki szívügyének tekinti a falu sorsát. S ez meg is látszik a takaros kis község arculatán.              

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/2. számában)

+7 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!