2021. február 14., 16:02

Kire vetül a szeméthegy árnyéka?

A Csallóköz és Mátyusföld határán levő feketenyéki szeméttároló hamarosan bővítésre kerül. A jelenlegi mintegy három hektáron működik már évtizedek óta, és hamarosan eléri a telítettséget. A szeméttárolót még a kilencvenes években a környékbeli öt község által létrehozott társaság működtette. Ez a helyzet azonban időközben gyökeresen megváltozott.

Fotó: Archív felvétel

Az évek során rá kellett jönniük, hogy a fejlesztés és a változó törvényeknek való megfelelés újabb befektetéseket igényelne, ráadásul az is előfordult, hogy egy független, távolabbi szemétlerakó kedvezőbb áron vállalta a szemét elhelyezését, mint a falvak saját vállalkozása.

A jelenlegi szemétdomb alatti telkek Feketenyék önkormányzatának a tulajdonában vannak. Ezt vette bérbe az Odpadová sro. nevű cég, amely megvásárolt egy 7,4 hektáros, eddig E parcellának minősített mezőgazdasági területet is, amerre bővíteni szeretnék a tárolót. A környező települések polgármesterei a járási hivatalban szereztek tudomást arról, hogy ezen a területen különböző részek lennének: mérleg, manipulációs terület, osztályozó.

Az érdekelt falvak vezetői furcsa összefüggéseket is látnak, az idő vasfoga viszont nemcsak a szemetet bontja le, hanem a régi szerződések megkérdőjelezését is mellékvágányra helyezi. Az öt tulajdonos község közül négyen (Nemeskosút, Vezekény, Hidaskürt, Nagyfödémes) fokozatosan kiléptek a szép nevű Kerektó Kft.-ből, és a részüket az említett befektetőnek adták el. Napjainkra állandósult a helyzet, hogy a Kerektó Kft. a partvonalon kívülre került, számottevő tevékenységet nem folytat. Helyét teljes egészében átvette az Odpadová Kft., amelynek a nevét talán „Hulladékosra” fordíthatnánk.

Bárki hozhatja a szemetét, akinek megéri?

Időközben egy közeli, elhagyatott telepen, Kürt és Vezekény között arra figyeltek fel a lakosok, hogy fura zsákok, bálák kerülnek lerakásra osztrák rendszámú autókról, ezeket a zsákokat pedig szlovákiai rendszámú autók szállítják tovább a feketenyéki szemétdombra. Ez az információ azonban nem megerősített, állítólag a szeméttelep igazgatója már leállította a „hulladékturizmust”, miután a lakosság erre felhívta a figyelmet.

A hulladékosok ugyanakkor vérbeli befektetők, akik, mint említettük, kivásárolták az alapítókat. Közvetlen és állandó társulási és jogi viszonyt csak Feketenyék községgel tartanak fenn, amelytől a szeméttároló alatti földterületet is bérlik. Az Odpadová vezérigazgatója, Gabriel Sýkora lapunk kérdésére elmondta, hogy cégük szabadpiaci alapon működik, tehát bárki számára biztosítanak hulladéktárolást, akinek megéri a feketenyéki telephelyre a szemetet elszállítani. Ez annyiban jelent változást az alapító falvak eredeti elképzeléséhez képest, hogy ők elsősorban a saját településeiken, illetve azok közvetlen környezetében keletkező hulladékot szándékoztak itt tárolni.

Napjainkra aktuálissá vált a telep várható telítettségének a kérdése, így Feketenyék önkormányzata úgy döntött, hogy a fejlesztési tervei közé besorolja a hulladéktárolási övezet bővítését. Ahogy Csady Zsuzsanna polgármestertől megtudtuk, Feketenyék évi mintegy 200 ezer euróhoz jut az Odpadová tevékenysége révén. Nem csodálkozhatunk tehát, ha a község önkormányzata elfogadta, hogy a jelenlegi mintegy 3 hektárt megtoldhatják további 7 hektárral. 

Ez az, ami nem tetszik a környező településeknek. (…)

Ha érdekli a cikk folytatása, vásárolja meg, vagy fizesse elő a Magyar7 hetilapot. Az írás megjelent a hetilap 2021/6. számában.

Megosztás
Címkék