Kinyílt a pajta, és szólt a síp

Kaszmán Zoltán 2019. június 16., 20:13

2019. június 15-én gazdag felhozatallal folytatódott az 53. Országos Népművészeti Fesztivál programja.

az ifjúsági táncegyüttesek fellépése Fotó: Révész Csilla

Az Esterházy-kastély belső udvarára a Csavar Színház tolta be jelképes ekhós szekerét. A Buták versenye című népmese-feldolgozást Kiss Szilvia és Gál Tamás adta elő a kánikula ellenére is aránylag szép számban megjelent gyerekek nagy-nagy örömére.

Képgalériánk:
Gál Tamás Fotó: Révész Csilla

Eközben – a kastély város felőli oldalán levő ligetben – már javában zajlott a térség gasztronómiai értékeit bemutató ízutazás. A Csemadok bényi alapszervezetének köszönhetően a kürtőskalács-sütési, a Dédapáink nyomában nevű kisgyarmati polgári társulás jóvoltából pedig elődeink réteskészítési praktikáit ismerhettük meg, de más hagyományos étel is terítékre került. A kistérségi gasztrotúrán a kisgyarmatiak lakodalmas tojásos rétest, a farnadiak pedig hagyományos dióstortát, másnéven diós grillázst is készítettek. A nemes nedűért rajongók is örülhettek, hiszen a Palík Pincészet szervezésében a borkedvelőket is végigkalauzolták a különleges borúton.

Mezei Margó és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Fotó: Révész Csilla

Természetesen újra lehetőség nyílott a kézművesek és iparművészek kirakodóvásárának megtekintésére, idén először a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség jóvoltából. A mesterek szívesen ismertették meg minden érdeklődővel mesterségük alapfogásait. A kíváncsiskodók kipróbálhatták a nemezelést, a zsinórszövést és a gyöngyfűzést, sőt bőr karkötőket, illetve drótékszereket is készíthettek.

a felnőtt táncegyüttesek fellépése Fotó: Révész Csilla

A Nyitra megye támogatásával megvalósuló Szólj, síp, szólj! elnevezésű rendezvény – immár ötödször – ezúttal is a zselízi körzet magyar óvodáit kapcsolta be a néphagyományőrző seregszemle programjába, az idén már a fesztivál részeként. Pénteken délelőtt öt csoport mutatkozott be. A zselízi Cimbora Óvoda rábaközi gyermekjátékokkal és pünkösdölővel készült, a nagyölvediek a Csillagszemű juhász című magyar népmesét, valamint különböző gyermekjátékokat mutattak be, a sárói óvodások lakodalmast táncoltak, míg az érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda növendékei zoboralji játékfűzéssel készültek. A produkciók után a kastély dísztermében Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke adta át az okleveleket a seregszemlébe bekapcsolódott csoportok vezetőinek.

a gyermekcsoportok fellépése Fotó: Révész Csilla

A Pajta, nyílj ki! elnevezésű műsorblokkban egyéni előadók és csoportok mutatkoztak be a kastély mögött felállított Pajtában. A gyerekek között feltűntek a párkányi Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola, az ipolysági Művészeti Alapiskola és természetesen a hazai Franz Schubert Művészeti Iskola növendékei is. „Dalainkban, zenéinkben és táncainkban a régről jött ősi tudást és erőt keressük, mert a mai napig ott van mindannyiunkban, még ha nehezen is hisszük el ezt sokszor” – vezették fel a programot.

Képgalériánk:
a Pajtában Fotó: Révész Csilla

A műsorfolyamban szerepet kaptak a legkisebbek is, akik fél éve fogtak először hegedűt a kezükbe, de muzsikált az ipolysági Húros Banda, valamint a zselízi Mobil Zeneiskola is, Alt István és ifj. Juhász Sándor vezetésével. Az érsekkétyi Pákozdi Dorina és Baka Rebeka, továbbá Tóth Tilda, valamint Koncz Kira énekkel, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen ezüstsávot kiérdemlő Varga Vivien és Balázsi Vivien egy-egy mesével kedveskedett a rekkenő hőségben, a Pajta árnyékában összegyűlt közönségnek. Rajtuk kívül még pódiumra lépett a vágkirályfai Muskátlis néptánckör, a Csóka Szilvia vezette érsekkétyi Napraforgó tánccsoport, de jelen volt a szintén Kétyről érkező Pacsirták és a zselízi nyugdíjasok csoportja is.

Képgalériánk:
a Pajtában Fotó: Révész Csilla

Délután az Egyesülve a sokféleségben című műsorral folytatódott a program. A fesztivál nagyszínpadán a Margarita Atanasova vezette, a bulgáriai Lovecs városából érkező Folklore Dance Ensemble Magic gyermek néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg a városi parkba kilátogatók. „Van egy varázslat, amely megőrizte földünkben az ősi szellemet, ami békességet tartott bennünk, bolgárokban, és Bulgária évezredes történetének durva napjaiban is. Ez egy mágia, amely ma is él, és ez nem más, mint a bolgár folklór varázsa. Bulgária egy olyan terület, amely sokszínű és egyedi, tüzes ritmusokkal van tele” – vallják a táncegyüttes tagjai, akik szerdától felléptek már Bényben, Szalkán és Kisgyarmaton, sőt a pénteki Nagysallói Találkozón is részt vettek.

a gyermekcsoportok fellépése Fotó: Révész Csilla

A bolgár tánccsoport fellépésével párhuzamosan a kastély belső udvarán Borbély Sándor adta elő Az apostol 1848–2019 című darabját. Petőfi Sándor elbeszélő költeményének versszínházi előadásában a színművész tizennyolc karaktert személyesített meg egymaga. Borbély Sándor a mai kor számára is aktualitással bíró produkciójával 2018-ban elnyerte a Kaleidoszkóp Versfesztivál fődíját.

Folklore Dance Ensemble Magic Fotó: Révész Csilla

A minőségi szórakoztatás a gyermekcsoportok Egyszer volt, hol nem volt… című közös műsorával folytatódott. Az ifjú táncosok, énekesek – a Csali Gyermek Néptáncegyüttes vezetőjének, Nagy Myrtillnek a rendezése alatt – egy olyan mesevilágba kalauzolták el a közönséget, ahol bármi megtörténhetett. Az ipolysági Kis Sendergő Gyermek Néptánccsoport, az Apró Csallóközi, a zselízi Apró Kincső Gyermek Néptáncegyüttes és a somorjai Kis Csali Gyermek Néptáncegyüttes – a Gereben zenekarral kiegészülve – tett arról, hogy a mese legkisebb királylánya jó kedvre derüljön és ki legyen házasítva.

A legfiatalabbak után természetesen teret kaptak az ifjúsági és a felnőtt táncegyüttesek is. Előbbiek Ötvenedik nap után…, utóbbiak pedig Jó estét, jó estét! címmel mutatták be műsorukat.

Mezei Lajosra emlékezve Fotó: Révész Csilla

„Mivel az idén a fesztivál időben közel esik a pünkösd ünnepünkhöz, úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk bemutatni, hogyan ünnepelték a magyar nyelvterületen, a Kárpát-medencében a pünkösdöt. A magyar közösségek szokásaiból összeválogattunk néhányat, ezzel összefűzve az együttesek produkcióit” – hangzott el a Nagy Csali Gyermek Néptáncegyüttes, a Nádas Ifjúsági Táncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Höcögők Néptánccsoport és a Sendergők Gyermek Néptánccsoport közös produkciója előtt, amelyet Bari Ildikó és ifj. Juhász Sándor rendezett. A talpalávalót ezúttal a salgótarjáni Dobroda zenekar szolgáltatta.

az ifjúsági táncegyüttesek fellépése Fotó: Révész Csilla

A felnőtt táncegyüttesek közös műsorában, amit a nógrádi pásztor, Pál István emlékének szenteltek, nyolc szlovákiai magyar amatőr együttes tűnt fel, hogy – a közönség soraiban helyet foglalókat is megtáncoltatva – bemutassa, mennyire sokszínű és egyedi tud lenni a Kárpát-medencében élő népek tánchagyománya. A Gálik Klaudia és Gálik Gábor rendezte produkcióban a Pozsony Táncegyüttes, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Csallóközi Táncegyüttes, a Csali Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Borostyán Néptáncegyüttes, a Rakonca Néptáncegyüttes és a Nádas Táncegyüttes közreműködött. A csoportokat Király Miklós és zenekara kísérte.

Képgalériánk:
Ifjú Szívek Fotó: Révész Csilla

A gyermek-, az ifjúsági- és a felnőtt táncosok seregszemléje után – a Konkoly Annamária által előkészített Aranykapuk programpont keretében – Felvidéki Páva Gálát tartottak az Esterházy-park nagyszínpadán, hogy a maguk módján a szeretteinkhez való ragaszkodásról és a szeretetről meséljenek. A Mezei Lajos-emlékműsor felhozatalában teret kaptak a Döntők Döntőjének szereplői, Benko Fruzsina Borbála, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, Juhász Bence Zsombor és a Pósfa zenekar, illetve Mezei Margó is.

A szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye, az Ifjú Szívek Táncszínház 2018 áprilisa után újra elhozta Zselízre a Határon túli nemzeti tánc című előadását, amely Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújtott ezúttal is hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról.

Képgalériánk:
Ifjú Szívek Fotó: Révész Csilla

Éjfélhez közeledve a kastélyban a Csavar Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Gál Tamás Faludy György Villon-átköltéseit adta elő. A Megáldva és leköpve mindenütt című zenés irodalmi est során elhangzottak egyebek mellett a Ballada a Senki Fiáról és A haláltánc című szerzemények is.

A hajnalig mulatozni vágyók vagy a Pajta Retropartyján, vagy a helyi művelődési otthon táncházában rophatták tovább…

0 HOZZÁSZÓLÁS