Kilakoltatták a hajléktalanokat az Európa szállóból, ám a szombati tüntetés megvalósul

Nagy Miskó Ildikó 2018. augusztus 10., 14:04

Miután egy komáromi magánszemély, Téglás Róbert augusztus 11-re, szombatra közösségi oldalán szervezett tüntetést az évek óta zárva tartott, s az utóbbi időben hajléktalanok által lakott, egyre rosszabb állapotban lévő Európa szálló épületének megmentése érdekében, ma részleges fordulat állt be az ügyben. Egy magánkézben levő biztonsági szolgálat emberei érkeztek a helyszínre, kicserélték a hotel bejárati zárát, az illegális "vendégeket" pedig kilakoltatták. A szombaton 10 órakor kezdődő tiltakozó akcióra azonban ennek ellenére sor kerül.

Fotó: Téglás Róbert
Titokzatos idegenek szellőztettek az elhanyagolt állagú épületben

Téglás Róbert, a tüntetés főszervezője portálunknak elmondta: mivel naponta az Európa szálló előtti buszmegállóban szokott várakozni az őt munkahelyére szállító buszra, szemtanúja volt annak, hogy a város egykori közkedvelt szórakozóhelyének és szállójának épületében hajléktalanok tartózkodnak. Ottlétük leglátványosabb bizonyítékát, a szellőztetés céljából gyakran nyitva tartott ablakokat le is fényképezte. Egyébként korábban ismeretlen elkövetők több alkalommal is az épület betört ablakain és főbejáratán át igyekeztek oda behatolni.

“Nemrég láttam, hogy több hajléktalan kulccsal hatolt be az épületbe. Időnként pedig pénzt kéregettek a járókelőktől. A róluk készített fotót feltettem a Facebookra, ahol egyúttal augusztus 11-re, szombatra "Védjük meg az Európa hotelt “ címmel tüntetést szerveztem. Kiderült: sok komárominak csöppet sem mellékes az a tény, hogy a városközpont egyik hajdani éke több éve csúfos állapotban van. Azt szeretném elérni, hogy ez az épület ne jusson olyan sorsra, mint például az Európa-udvarban levő, huzamosabb ideje zárva tartó, alagsori Europália üzletközpont vagy a Klapka téri rendelőintézet épülete, amelyek az enyészet áldozatává váltak” – indokolta szándékát.

Hozzáfűzte: úgy tudja, hogy a megmentésre szoruló, magánkézben levő szállónak több, nehezen elérhető tulajdonosa van. Köztük egy farkasdi vállalkozó és egy new yorki székhelyű cég. Ennek ellenére bízik abban, hogy kezdeményezésével és a holnapi tüntetésen készülő csoportképpel is sikerül felhívni az illetékesek figyelmét arra: a komáromiak mielőbb változtatni szeretnének az áldatlan helyzeten. 

“A facebookos esemény iránt eddig hozzávetőleg háromszázan érdeklődtek, majd kiderül, hogy szombaton közülük hányan lesznek jelen. A városi képviselők közül eddig Kovács Dávid jelezte a részvételi szándékát, de a városvezetés további tagjait is szívesen látnánk körünkben, hogy tudassák a véleményüket és a helyzet orvoslásának lehetőségeit” – fejtette ki.

Rejtély, hogy ki engedte be, majd lakoltatta ki az illegális vendégeket

A pénteki fordulat kapcsán Téglás Róbert elmondta, ma figyelt fel arra, hogy egy biztonsági cég emberei kicserélték a szállóépület bejárati ajtaján a zárat. "Kérdésemre, hogy ki küldte őket a helyszínre, nem akartak válaszolni. Csak annyit árultak el: a holnapi tüntetés hallatán kapták a zárcserére vonatkozó utasítást, a hajléktalanokat kilakoltatták. Ők éppen a szemközti park egyik padján üldögéltek. Állításuk szerint eddig valakinek a hallgatólagos beleegyezésével tartózkodtak az egyébként üres épületben, ám az illető nevét nem voltak hajlandóak elárulni. Hangoztatták: rendben tartották azt, időnként, ki is takarítottak, és odabenn csak véletlenül okoztak kisebb károkat. Inkább a helyi hajléktalanszállóban laktak volna, de mivel azok megteltek, erre nem volt módjuk. Nem értik, hogy most miért kellett ripsz-ropsz az utcára kerülniük, s megígérték, hogy ők is részt vesznek a holnapi tüntetésen, s esetleg elmondják, amit tudnak”.

Képgalériánk:
Téglás Róbert megmentené az enyészettől az Európa szállót Fotó: Téglás Róbert

Téglás Róbert szerint városszerte arról is hivatalosan meg nem erősített híresztelések keringenek, hogy az épület tulajdonosai az Eurúpa hotelből szerb vendégmunkások számára szeretnének munkásszállót létesíteni. Mivel azonban az ügyben állítólag bírósági eljárás is folyik, annak befejezéséig nem valósulhat meg a tervük.  

“Védjük meg a volt Európa hotelt a jövő részére, hogy ne alkoholista hajléktalanok foglalják el az épületet, és ne kegyen saját kulcsuk a bejutáshoz! Ha Önnek is fontos az épület sorsa, akkor jöjjön el szombaton, 2018. augusztus 11-én reggel 10:00-kor az Európa hotel bejárata elé, és csináljunk egy közös csoportképet, hogy a tulajdonos tudomást szerezzen róla, hogy mennyi embernek fontos az épület jövőbeli sorsa. Köszönöm szépen előre is a részvételt, és szintén az esemény megosztását!” – olvasható a szombati tiltakozó akció meghívójában. Téglás Róbert korábban a rendőrségen és a városi hivatalban is bejelentette a rendezvényt.

0 HOZZÁSZÓLÁS