Kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyarokat díjazott a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

Horváth Szomolai Andrea 2019. szeptember 13., 21:13

Kivételes személyiségek és csoportosulások vehettek át díjat Nagyszombat Kerületi Önkormányzatától. A képviselők, a megye elnöke és alelnökei ünnepélyes gálaest keretében köszöntötték az oktatásügy, kultúra, egészségügy, szociális ügyek, közlekedés területén és a polgári társadalom építése során profi teljesítményt nyújtóknak inspiráló hozzáállásukat és kiváló munkájukat.

Fotó: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

A díjazottak között jeles teljesítményt nyújtó mátyusföldi és csallóközi magyar szakemberek is szerepelnek. A díjátadóról Berényi Józseffel, Nagyszombat megye alelnökével beszélgettünk, aki elmondta, ebben a választási időszakban átalakult a díjazási rendszer Nagyszombat megyében.

Az egyik díjcsoport november 17-éhez kötődik, a demokrácia és a polgári társadalomért folytatott küzdelem és munka alapján ítéli oda a nagyszombati testület.

Fotó: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

Tavaly egy magyar díjazott volt, Grendel Lajos, aki azonban már nagyon beteg volt, így nevében felesége és fia vette át a kitüntetést. Idén ez a díjátadás szintén sorra kerül majd, lesz magyar kitüntetett is, de Berényi még szeretné titokban tartani a nevet, mivel még maga az érintett sem tud a megtiszteltetésről.

A második díjcsoport, amit a testület ítél oda az az egyének és szervezetek díjazása.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzati Díjat több kategóriában osztják ki, díjazva vannak az oktatásügy, kultúra, egészségügy, szociális ügyek, közlekedés területén és a polgári társadalom építése során kiemelkedő és kitartó teljesítményt nyújtó egyének és csoportok.

Fotó: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

A megye első alelnöke hangsúlyozta nagyon örült annak, hogy a megyei testület mindegyik kategóriában minimum egy magyar nemzetiségű jelöltet is elfogadott.

Hozzátette, fontosnak tartják, hogy az emberek érezzék és lássák azt, hogy nem csak a látványos területekre figyel oda a megye, hanem a mindennapok háttérben dolgozó hőseire is.

Számomra azok, akik egy szociális intézményben a rászorult személyekkel egész életük folyamán napi szinten foglalkoznak, úgy, hogy ez nem válik rutinszerű munkává, hanem folyamatosan új ötleteik vannak, jelentik az igazi hősöket, akiket díjazni lehet. Persze, ha ismertebb személyeket is díjaznak, az ráirányítja a figyelmet az eseményre”

– emelte ki Berényi.

Fotó: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

A Ghymes együttes például elmondta, hogy ők többnyire magyarországi díjakat kapnak, Szlovákiában kevésbé figyelnek fel rájuk. A megyei alelnök szerint fontos az, hogy felhívjuk a szlovák társadalom figyelmét arra, hogy van itt az országban egy világhírű magyar együttes, és mindenki számára tudnak élvezetes muzsikát produkálni.

A szeptember 11-én átadott Nagyszombat Kerületi Önkormányzat Díjjal pénzadomány is járt. A testületek kétezer, az egyének ezer eurót kaptak a kitüntetéshez.

Fotó: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

A harmadik díjcsoportot az Elnöki-díj képezi, ebben nem a testület dönt. Berényi kiemelte, született egy megegyezés, hogy az elnöki díjátadásnál is lesznek magyar nemzetiségűek a Dunaszerdahelyi és Galántai járásból. Az elnöki díjátadó idei dátuma még nem ismert.

Képgalériánk:
Fotó: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat

A 2019-es Nagyszombati Önkormányzati Megye Díját harmincegyen vehették át. A díjazottak közt voltak például pedagógusok, mint Eliáš Milan, aki diákjaival elektromos autókat – elektromobilokat - épít és jelentős nemzetközi versenyeken vesz részt velük. Kaprinay Emika a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium fizika és matektanára sokéves, odaadó és eredményes oktató - nevelő munkájáért kapott elismerést. A sportolók közül Monika Beer erőemelésben világbajnoki ezüstérmest vagy a sokszoros szlovákiai sakkcsapat bajnok Dunaszerdahelyi Sakk Klubot említhetjük. ´89 novemberének személyiségei közül a Trnavská verejnosť – Nagyszombati Nyilvánosság – újságíróinak és a Fórum Kisebbségkutató Intézetnek a polgári társadalom építése és kiteljesítése során végzett munkájáért járt a díj. A művészeti ágak művelői közül meg kell említenünk a méltán neves Ghymes együttes Kossuth díjas alapítóit, Szarka Gyulát és Szarka Tamást és a posztumusz díjban részesült Hecht Annát, akinek közéleti szerepvállasa is elismerést érdemel. Az egészség- és szociális ügyek területén Dunaszerdahelyi Kórház és Poliklinika Ortopédiai Osztálya nevében Kovács doktor úr vette át a díjat, valamint Ela Tóthová a Galántai Szent Lukács Kórház és Poliklinika Geriátriai Osztályának segédápolónője és Lancz Jarmila, a Galántai Pohoda Idősek Otthonának ápolója érdemesült a díjra. Boráros Angelika, a Nagyszombati Önkormányzati Megye Közútkezelő és Fenntartó Vállalata dunaszerdahelyi részlegének alkalmazottjaként, Hakszer Vince pedig a hagyományos molnármesterség, malomépítés és felújítás szakértőjeként érdemelte ki a díjat.

Portálunk oldalain nemsokára több magyar díjazottról is olvashatnak laudációt.

0 HOZZÁSZÓLÁS