2022. június 6., 11:03

Kidöntötték a májusfát Kéménden

Régi pünkösdi szokásokat elevenítettek fel a kéméndi tájháznál Pünkösd vasárnapján. Volt királyné-járás, májusfa-kidöntés, vidám tánc és mulatozás.

Kéméndi tájház
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

Szólt a zene, pogácsa, krumplikalács, tejfölös-kapros lepények sültek a tájház kemencéjében, gyülekeztek a vendégek, a Kéméndi Tájház polgári társulás és a Bokréta néptáncegyüttes által szervezett májusfa-kidöntésre.

A pünkösdi szokások tele voltak varázslattal, rítusokkal, hiedelmekkel.

A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de számos vonásukban az ősi tavaszünnep emlékét őrzik. Jól tudták a régiek, a nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni bő termésért. gyermekáldásért”

– mondta el Pintér Orsolya, a szervező polgári társulás elnöke felvezetőjében.

Pintér Orsolya Kéménd
Fotó:  Bokor Klára
Pintér Orsolya, a Kéméndi Tájház polgári társulás elnöke

Jarábek Zoltán a néptáncegyüttes vezetője még megemlítette, Kéménden a Garamban mosakodtak meg a lányok pünkösd hajnalán, hogy egészségesek és szépek maradjanak, ne legyen szeplős az arcuk. Az ünnep termés- és időjósló nap is. Ha pünkösdkor szép az idő, sok bor lesz. Májusi eső aranyat ér, de a pünkösdi eső ritkán hoz jót - tartották a régiek.

Jarábek Zoltán Kéménd
Fotó:  Bokor Klára
Jarábek Zoltán, a Bokréta néptáncegyüttes vezetője

A pünkösdi hagyományokból felelevenítették a királyné-járást, ami úgy zajlott, hogy négy lány közrefogta a királynét, feje fölé sátor gyanánt kendőt tartva, végig sétáltak a falun, bekopogva a házakba, hogy köszöntőt mondjanak.

Termékenységvarázsló mondóka kíséretében felemelték a királynét: Ekkora legyen a kendtek kenderje! Ha valaki nem szívesen látta őket, gyorsan legugoltatták a királynőt, hogy meg ne nőjön a kenderje az illetőnek.

Kéménd-tájház
Fotó:  Bokor Klára
Királyné-járás

Készülődtek már a legények is egy hatalmas fejszével a májusfa kidöntésére. Kéménden a tisztlegények döntötték ki a tisztlányok májusfáját, majd együtt mentek el a pünkösdi bálba. Kezdetét vette a mulatozás, a „bokrétások” kéméndi táncokat, majd somogyi, szászcsávási és mezőségi táncokat mutattak be a tájház udvarán.

Nézzünk bele mi is ezen vidám, színes hagyományokba a képgalériánk átlapozásával.

Kéménd-tájház
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.