Kétezer embert oltanak be e hét végén a komáromi kórházban

2021. május 6., 18:36
Nagy Miskó Ildikó

Négy hónapja működik oltóközpont a komáromi Agel-kórházban, ahol ez idő alatt közel 20 ezer személyt oltottak be. A létszámuk e hét végén további kétezerrel nőhet.

A komáromi oltóközpont bejárata
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A komáromi oltóközpont bejárata

A kórházvezetés már egy ideje hangsúlyozza, a rendelkezésére álló személyi és műszaki feltételei az eddiginél jóval több érdeklődő beoltását is lehetővé tennék, ám ehhez sokkal több vakcinára lenne szüksége. Mivel az oltóközpont az egészségügyi minisztériumtól végre nagyobb mennyiségű Pfizer-oltóanyagot kapott, a hétvégén, május 8-én és 9-én további 2 ezer személy beoltását teszi lehetővé. Ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkenhet a kórházi váróteremben azon nyilvántartottak száma, akik szerettek volna, de eddig még nem jutottak vakcinához. A tömeges vakcináció lebonyolításába Komárom város a saját adminisztratív munkatársai kölcsönzésén kívül azzal is besegít, hogy eligazítja a pácienseket, s a városi rendőrség segítségével biztosítja a rendfenntartást.

Az oltóközpontba is bejárat a kórházi nagykapun keresztül
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az oltóközpontba is bejárat a kórházi nagykapun keresztül

"Kórházunkban naponta hozzávetőleg 300 regisztrált érdeklődőt oltunk be. Mivel elegendő kapacitással rendelkezünk, ezért az egészségügyi tárcát az eddig kapott vakcinamennyiség növelésére kértük annak érdekében, hogy az oltakozás folyamatát felgyorsíthassuk. Örülünk annak, hogy ezentúl több oltóanyagot kapunk. A komáromi kórház várótermében ez idő tájt több mint 4 000 fő vár a védőoltásra, közülük e hét végén a 60 év felettieket fogjuk beoltani. Az említett rendkívüli szállítmány nagy mértékben felgyorsítja a vakcináció folyamatát: a várakozók száma a felére csökken. Egyúttal arra számítunk, hogy rövid időn belül az 50 év felettiek is sorra kerülhetnek“ – magyarázta Miroslav Jaška kórházigazgató.

A korábban regisztrált érdeklődőket szombaton és vasárnap pontos időpontra hívják be, elkerülve a hosszadalmas tömeges várakozást.

"Mindkét napra 1000 vakcinánk van, s azzal is számolunk, hogy több 70 év feletti személynek kísérője is lesz, akik szintén beolthatók. Biztosítottuk az ehhez szükséges személyi kapacitást, vagyis az oltást beadó egészségügyi dolgozókon kívül a kellő számú patikust is, akik megfelelőképpen előkészítik a fecskendőket, továbbá a nyilvántartással és az oltakozni vágyók beleegyezési nyilatkozatával foglalkozó adminisztratív munkaerőket“ – fejtette ki Gabriela Filkóová doktornő, az intézmény terápiás és megelőző ellátásért felelős igazgató-helyettese.

Kétnyelvű felirat a kórházi főbejáratnál
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Kétnyelvű felirat a kórházi főbejáratnál

A Komáromi járásban élők körében bizonyára pozitív fogadtatásra talál a régóta várt jó hír, hogy a Covid-19 elleni védőoltásért ezentúl vélhetően már nem kell távolabbra utazniuk.

Kövesse facebook oldalunkat is!