2019. október 31., 12:54

Két felvidéki színművész kapja a Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete díjat

A Komáromi Jókai Színház Örökös Tagjai: Boráros Imre Kossuth-díjas és Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész vehetik majd át november 5-én a Pesti Magyar Színházban az újkeletű, Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete elnevezésű díjat.

Sinkovits-díj
Médialapozó
Fotó: archív felvétel

A Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán megrendezendő díjkiosztó ünnepség kapcsán az ötletgazda, Sinkovits-Vitay András színművész-rendező, Sinkovits Imre, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színészének fia nyilatkozott portálunknak.

Fotó:  archív felvétel

„A Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete elnevezésű díjat ez évtől azok a magyarországi és külhoni magyar jeles személyiségek vehetik át, akik a lehető legtöbbet tették a magyar nyelvért és kultúráért, illetve ők az édesapám, Sinkovits Imre (1928-2001) által is elismert értékeket, gondolkodásmódot képviselik, s viszik tovább az eszmeiségét. Bár a díj az én ötletem nyomán született, ám az arra méltó díjazottak kiválasztásában az éppen hivatalos bejegyzés alatt álló, Lélekőrzők Alapítvány kuratóriuma segít nekem.

Tagjai olyan egyéniségek, akik tisztában vannak a külhoni magyarok történelmével, küzdelmeivel.

Mivel azt tapasztalom, hogy a különféle díjkiosztókon közülük elsősorban az általam is szeretett erdélyieket emelik ki, mi jobban oda akarunk figyelni a felvidéki, kárpátaljai és újvidéki értékteremtőkre is. Emiatt a díjat először két kiváló felvidéki színművész, Boráros Imre és Dráfi Mátyás veheti majd át, akiknek a munkásságát régóta figyelemmel kísérem, és sokra tartom“ - fejtette ki a nemzettudat-erősítő műsoraival időnként tájainkon is fellépő Sinkovits-Vitay András.

Fotó:  archív felvétel

Azt is elárulta, hogy

a díjazottakat ezentúl minden évben Tihanyi Zsuzsanna, Ferenczy-díjas keramikusművész alkotásával jutalmazzák,

amely az édesapja, Sinkovits Imre ön-karikatúráját az aláírásával együtt ábrázolja. Ehhez párosul egy arról szóló igazoló levél, hogy a díjazott nagyon sokat tett a magyar anyanyelv és kultúra továbbéltetéséért. Annak díszdoboza a volt Nemzeti Színház egyik oszlopfőjét formázza, melyben az adományozók elhelyezik a merített pergamenpapírból készült oklevelet. E szakmai elismerés pénzjutalommal nem jár együtt, lévén erkölcsi elismerésről szó.

Fotó:  Archívum

A kedden 16 órakor kezdődő díjkiosztó gála háziasszonya Császár Angéla színművész lesz. Azt stílusosan azért Imre-napon tartják, mert a Nemzet Színésze és az egyik díjazott is e nevet viselte-viseli.

„A bő egyórás ünnepség első harmada majd az édesapámról és e díj megalapításával kapcsolatos célkitűzéseinkről, illetve a tervezett folytatásról szól. A Hit és hűség... elnevezés a Mózes-monológból ered, miszerint csak a hit és a hűség tarthatja fenn népünket, nemzetünket.

Az üzenet értékű mondatok az édesapámmal készített hangfelvételről a műsorban is elhangzanak.

Majd a Duna TV által Matyi bácsiról készített film egyik részletét játsszuk be. Szégyenletes, hogy a munkássága Magyarországon még mindig nem eléggé él a köztudatban. Pedig én már kisdiákként is csodáltam a versmondását, ha időnként feltűnt a Magyar Televízióban. Az ünnepség utolsó harmadában pedig az általam ugyancsak nagyra becsült, a magyarság hírnevét világszerte öregbítő Imre bátyámról a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által készített felvételt és a nagysikerű Esterházy-monodrámájának egyik részletét játsszuk majd be. Szeretném, ha mindketten elmondanának egy-egy szép verset. A házigazda színház és az MMA Színházi Tagozatának képviselői is köszönteni kívánják a díjazottakat. A sors kinyitja nekünk a tért, s a szakmabeliek végre majd nem egymást támadják, hanem támogatják, kinyilváníthatják a kölcsönös szeretetüket“ - tudtuk meg a további részleteket.

Fotó:  archív felvétel

A nyilvános rendezvényen hozzávetőleg kétszázan férnek el. „Szüleim (édesanyja Gombos Kati színművész volt – a szerző mj.) kedvenc virága, a sárga rózsa mindenképpen helyet kap a főasztalon. Remélem, hogy majd minden úgy zajlik, ahogy elterveztem – ehhez a Jóisten keze is kell. Minden segítőtársam a saját jószándékával és szeretetével járul hozzá az esemény sikeréhez.

Közös célunk a magyarság együvétartozásának erősítése – az egymás közti hidak építése.

Farkas Árpád erdélyi költő nagyon szépen fogalmazta meg az egyik versében: e fagyott világban, amelyben élünk, alagutakat kell építenünk a hóban. Nyújtsuk ki tehát egymás felé a kezünket, s ünnepeljünk együtt – határtalan nagy szeretetben!“

Sinkovits-díj
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.