2022. november 3., 11:54

Készülnek a télre Kassán

Életbe lépett Kassán a közutak téli karbantartására vonatkozó operatív terv, amely novembertől március végéig van hatályban. Ebben az időszakban a Kosit vállalat több mint 200 alkalmazottja dolgozik majd azon, hogy járhatóak legyenek a város útjai és járdái.

Kassa tél havazás hóeltakarítás
Fotó: TASR

Az operatív tervet a városi hivatallal együttműködve dolgozták ki. „Ebben az idényben több mint 691 kilométernyi út tartozik a társaság kezelésébe. A költségvetés az előző évhez képest emelkedett, mégpedig 4 millió euróra. Ebben már az is megjelenik, hogy megemelkedett a szóróanyagok és az üzemanyag ára, illetve nőtt a sofőrök fizetése” – közölte a Kosit szóvivője, Slavomíra Brzová. Hozzátette, a vállalat az idén közel 35 ezer négyzetméternyi parkoló tisztán tartásáért is felelős, ezek a nyár folyamán kerültek a város kezelésébe egy magántársaságtól.

Marián Christenko, a Kosit igazgatója elmondta, egy-egy műszakban összesen 46 gép, valamint kézi erővel 40 munkás dolgozik majd a hó eltakarításán.

„Ebben a szezonban 14 nagy hóekénk van. Az egyes városrészek járdáinak gépi tisztítását ún. kis gépek végzik, ezek számát 28-ra növeltük” – magyarázta hozzátéve, ezeken kívül további kisegítő gépek is találhatók a gépparkban. A legtöbb gép a főszezonban, azaz december eleje és január vége között áll majd készenlétben.

Kassa tél havazás hóeltakarítás
Fotó:  TASR

Ami a kézi hóeltakarítást illeti, a Kosit munkatársai ebben a szezonban is az Óváros és Téhány városrészben, illetve a Dargói Hősök lakótelepen tartják majd tisztán a járdákat. Kassa más részeiben ezt a munkát a városi zöldterület-kezelő vállalat (SMsZ) munkatársai végzik. Brzová emlékeztetett, ebbe a lakosság is bekapcsolódhat, ismét lehet járdát „örökbe fogadni”, vagyis bizonyos fizetségért átvállalni azok téli takarítását. A kijelölt járdaszakaszok száma 800-ra növekedett, Óváros, Észak, Dél és Nyugat városrészek mellett már a Tóvárosi lakótelepen is lesz erre lehetőség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.