magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. április 25., 16:20

Keszi kalandokra csalogat a Duna

Április 26-án (szerdán) este lesz a Ma7 médiacsalád támogatásával készült Vízsodorta históriák dokumentumfilm-sorozat legújabb négy, Nagykesziről szóló epizódjának a bemutatója. A Komáromi járásban található Duna menti település apraja-nagyja és a távolabbról érkezők elé tárul a nem is oly régi múlt néhány fontos szelete.

nagykeszi
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Vízsodorta históriák

A nézők könnyes-mosolygós történetekre számíthatnak, és ne lepődjenek meg azon sem, ha időnként gombócot éreznek a torkukban. Tizenöt ember, adatközlő, vagy, ha úgy tetszik, múltidéző szólal meg a filmben, közülük hárman nem falubeliek.

A mostani négy epizód különlegessége, hogy lesz köztük egy olyan rész, ahol csupán egyetlen ember beszél, a kilencvenes éveiben járó Kulacs Ernő bácsi.

Nagykeszin köztiszteletben álló ember, akivel a jelenleg múzeumként működő szivattyúállomáson vettük fel az anyagot. Elmeséli, hogy 17 éves korában Németországba hurcolták leventének. Ernő bácsi mindenre emlékezik, az útra, a sok szenvedésre, az éhezésre. A csavar abban van, hogy hazaszöktek, de pár hónap múlva összeszedték őket a csendőrök és bevitték Komáromba, ahol a katonai bíróság előtt közölték velük, örüljenek annak, hogy nem akasztották fel őket. És visszaküldték, szegényeket, Németországba… – meséli Zalka Lóránt forgatókönyvíró, aki Kósa Lőrinc operatőrrel együtt szívügyének tartja, hogy a nagy és nehéz korok tanúvallomásait megőrizzék az utókornak. Mert a 24. órában vagyunk. Lassan elfogynak a régi korok nagy tanúi.

Nagykeszin találkoztak azzal a fiatalemberrel, aki filmjük szereplője is, s hobbija a katonai viseletek gyűjtése. Eredeti német katonai gúnyában játssza az egyik német tiszt szerepét. Nemcsak az uniformisa volt tökéletesen korhű, de a szerepét is komolyan vette. Említést érdemel az is, hogy egy zsilip felavatásán, ami az árvízvédelmet szolgálta a faluban, maga Ferenc József császár is részt vett 1856-ban.

Amúgy a jelenleg nagyjából ezer lakost számláló Nagykeszit már a 13. században említik. A két község – Kiskeszi és Nagykeszi – egyesüléséből jött létre. Még mára sem épült össze a két falu, és valaha felekezetileg is különböztek, Nagykeszi valaha református, Kiskeszi pedig katolikus volt, mára ez már keveredett. Mivel Kiskeszi közelebb van a Dunához, ezért ott az emberek vízimolnársággal és halászattal keresték a mindennapi kenyerüket. Nagykeszin pedig inkább földműveléssel foglalkoztak.

A múlt egy-egy fontos mozzanatát visszaidéző jelenetek felvétele itt is lelkes önkéntesek bevonásával történt, a keszi polgári társulás fiataljai nagyban segítették a munkát, toborozták a szereplőket. A polgármester, Csóka Lajos is megadott minden támogatást.
érseklél
Az érsekléli templom helye
Fotó:  Vízsodorta históriák
Volt egyszer egy Érseklél…

A nagykeszi négy epizódból a harmadik egy ma már nem létező faluról szól. Érseklél, vagy ahogy az ottaniak mondják, Örsöklél a múlt század hetvenes éveiben néptelenedett el teljesen.

Furcsa, mi több, bizarr belegondolni abba, hogy ahol bő ötven évvel ezelőtt még emberek éltek, ahol szép templom állt, ott ma már csak fák és bokrok fogadják az embert. Nincs ott már semmi. Illetve valami azért mégiscsak megmaradt. A temető.

Ott még a múlt század hatvanas éveiből is találtunk sírokat… De úgy kellett Lőrinccel átverekednünk magunkat a szúrós bokrok között, miközben sírkövekbe botlottunk. Megérintett bennünket az elmúlás lehetősége, s a gondolat hogy valaha mindannyiunk fejfája, síremléke így végzi… Azt is mondhatnánk, így múlik el a világ dicsősége – meséli Zalka Lóránt.

Érseklél számára a kegyelemdöfést az 1965-ös nagy dunai árvíz adta meg. Ezt követően az ott lakók fokozatosan beköltöztek Keszire, Ekelre, a környékbeli falvakba.

Tanyavilággá vált, később pedig teljesen kiürült. A templomra persze akkoriban a kommunisták egyáltalán nem vigyáztak, nem állt érdekükben, hogy megmentsék. Hagyták az enyészetnek, hogy beszakadjon a teteje. Később vandálok rongálták meg, és amit lehetett, elloptak. A végén, már valamikor a nyolcvanas években, a munkagépek végezték be a pusztulását. Lóránt kissé szomorkásan hozzáfűzi, a régi fényképeken is látni, ahogy a pünkösdi búcsúi menet betér az érsekléli templomba…

A templom harangjairól viszont Hegedűs Sándor bácsi elmondta, hogy azokat az egyik barátjával megmentették. Ebből lett is nagy patália, a kommunisták behívatták őket a járási pártbizottságra. Ezt a filmben jelenetben is megörökítik, ahol a kommunista párttitkár meg is jegyzi: Maguk ne harangokat gyűjtsenek, hanem sarlót, szerszámokat!

Ki gondolná, hogy valaha, a 19. század első felében itt még börtön is volt. És 1878-ban itt született Erdős Renée (eredeti nevén Ehrenthal Regina) író és költő!

nagykeszi
Fotó:  Vízsodorta históriák
Síró gyerekek a teherautón
A pünkösdi tömegjelenethez kihívtuk a falu népét, hogy menjenek végig a pusztán, a tarlón búcsújáró zászlókkal és virágszirmokat szórva, hogy leforgassuk a menetet.

Mondtam az embereknek, hogy megtanítok maguknak egy refrént, a Jöjj el, jöjj el, jöjj el, jöjj el, jöjj Szentélek, Úristent, amit végig énekelniük kell, ahogy vonulnak a zászló után. Nagyon szépen ment nekik. Meg is dicsértem őket és megkérdeztem, ugye, maguk mind katolikusok? Kiderült, hogy a fele református volt. Ekkor tudtam meg, hogy Keszin nincs ebben semmi különös. Valaha a református legények bizony el-eljártak az érsekléli katolikus templomba, a misére. Azért, hogy megnézhessék a leányokat – elevenít fel egy kedves momentumot Lóránt.

Különben a nagykeszi forgatáson volt a legtöbb gyermek statisztájuk. Amiről persze rögtön eszébe jut egy téli jelenet felvétele – augusztusban. Felelevenítették, amikor a faluból a lakosságcsere idején teherautóval elvitték a gyermekeket, és a meglóduló járművön sírni kezdtek a lurkók.

– Felraktuk a teherautóra a húsz gyereket, én pedig elbújtam mögéjük, a biztonság kedvéért, ha bármi történne. És azt kell elképzelni, ahogy elindult az autó a harminc fokban, a téli ruhába öltöztetett gyerekekkel, azok elkezdtek sírni. Eredeti, autentikus felvételeket sikerült rögzíteni. Már csak havas tájat kellett köré varázsolni.

Megjelent a Magyar7 2023/17. számában.

nagykeszi
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.