2022. augusztus 23., 16:39

Kerékpárutakra és épület-felújításra pályázhatnak az önkormányzatok

Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedési és építésügyi miniszter felszólította az önkormányzatokat, hogy éljenek a lehetőséggel, és kerékpárutakra, valamint épület-felújításra nyújtsanak be pályázatokat az uniós helyreállítási terv keretében felhasználható forrásokra.

kerékpárút
Képünk illusztráció
Fotó: rovin
Ezeket az eszközöket fel kell használni. Nem elkölteni, hanem hatékonyan felhasználni, 2026 feléig, tehát nincs sok idő”

– jelentette ki kedden a témában rendezett kassai konferencián.

Hasonló konferencia lesz szerdán (augusztus 24.) Besztercebányán és csütörtökön (augusztus 25.) Pozsonyban. Kerékpárutak építésére összesen 105 millió euró, műemléképületek felújításra pedig 240 millió euró hívható le. A konferencián pályázati szakértők és az önkormányzatok képviselői vesznek részt.

„El akarjuk magyarázni, hogy lehet hatékonyan felhasználni a pénzeket, főleg a kerékpárutak esetében, mert be kell vallani, a múltban nem jártunk ebben élen, nem lehetett hatékonyságról beszélni” – jelentette ki Doležal.

Szerinte az energiatakarékos épület-felújításra adott minimális 30 százalékos támogatás nagyon bőkezű, de gyorsnak kell lenni.

Dano Kollár, a Szlovákiai Kerékkoalíció polgári társulás tagja arról számolt be, hogy az országban továbbra sem megfelelő a kerékpárutak hálózata.

„Pontosan az ilyen típusú rendezvények, az önkormányzatok megfelelő tájékoztatása az első lépés a fejlesztéshez. Bár maga a minisztérium nem épít bicikliutakat, maximális mértékben segítenie kell azokat az önkormányzatokat, amelyek ebbe belevágnak” – mondta Kollár.

Emellett a konferencián a bőséges európai tapasztalatokról és a legjobb megoldásokról is tájékoztatják az önkormányzatokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.