2020. szeptember 25., 08:06

Kerékpárutak épülnek Párkány környékén

Kerékpárutak kiépítéséről, forrásokról és nehézségekről beszélgettünk Farkas Iván muzslai és Rományik Ferenc ipolydamásdi polgármesterekkel.

Mi épül most a szlovákiai oldalon és ez mennyiben érinti Muzslát? – kérdezzük Farkas Iván Nyitra megyei képviselőt, Muzsla polgármesterét.

Amint tudjuk, az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Franciaország Atlanti óceáni partjáról vezet Budapesten keresztül a Fekete tengerig. Budapestig ennek két kis szakasza hiányzik. Most egy Interreg határon átnyúló pályázatból van lehetőség a Karva-Párkány és a Párkány-Helemba közti szakasz kiépítésére. Mindkettőre 1,7 -1,7 millió eurót nyertek az érintettek. Az út a közeljövőben megépülő helembai hídon át vezet majd a magyar oldalra.

A nyári hónapokban sok kerekező turista jár errefelé, ők bosszankodnak, hogy Karvánál a nagyon szűk és forgalmas 63-as útra vannak irányítva. Ez Muzsla szempontjából még kedvező is, hiszen a községben két „bike-stop” van, ahol fogadják a bicikliseket és még krónikát is vezetnek. Ebből megtudjuk, jönnek turisták nem csak a környező országokból, de Hollandiából, Belgiumból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és sokan Új Zélandról.

Ha megvalósul a kerékpárút hiányzó 17 km-es szakasza Karva és Párkány között, el fogja kerülni Muzslát. Látva ezt a szituációt,

2016-ban azt javasoltam Nyitra megyének, legyen a nemzetközi kerékpárútról olyan leágazás, ami érinti a környező borvidékeket. A muzslai leágazás elvezetne Muzsla községen, a muzslai szőlőhegyen át, egészen a bélai kastélyig.

Javaslatomat a Nyitra Megyei Önkormányzat elfogadta, ám az IROP pozsonyi Irányító Hatósága nem, mivel csupán olyan kerékpárutak megépítését támogatták, melyek mentén legalább 300 embert foglalkoztató munkáltató található. A borvidéken ilyen sajnos nincs.…

Két helyen is átléphető lesz bicikliúton a szlovák-magyar határ. Hol tart az ipolydamásdi megvalósítás? - tudakoljuk Rományik Ferenctől, Ipolydamásd polgármesterétől.

Számunkra talán az volt a legfontosabb, hogy az EuroVelo 6, melynek a Szobi állomáson volt a vége, eljöjjön Ipolydamásdig. Megvalósítására Magyarország saját forrásból biztosított pénzeszközöket, ennek kivitelezése zajlik és a tervek szerint az év végéig átadásra kerül. Amikor megépül az Ipoly-híd, le fog jönni Helembáig.

bicikliut-2-.jpg

Azt is rendkívül fontosnak tartottuk, hogy Helemba és Párkány között épüljön meg valamilyen forrásból a kerékpárút. Ezért megkerestük Párkány városát, legyen partner Ipolydamásd vezető partnersége alatt az Interreg határon átívelő projektjének.

A közös pályázatból a Párkány – Helemba, valamint a Letkés – Ipolydamásd közti szakaszok épülnek meg. Így a közös határ két helyen – Letkésnél és Helembán is átléphetővé válik és körtúrákra is lehetőség adódik.

Az ipolydamásdi kataszterben az árvízvédelmi töltéseken fog haladni a kerékpárút. Ennek stabilitását kőszóratos burkolattal tudjuk megerősíteni. Ez a magyar szakaszon 8 kilométer hosszú lesz.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.