2021. augusztus 18., 10:19

Kerékpározás otthonról haza

Az Otthonról haza elnevezésű rendezvény a Kárpát-medencét behálózó programsorozat, amelynek lényege a határokon túl élő magyarság összetartozásának erősítése. A rendezvénysorozat célja továbbá az, hogy aktívan – gyalog, bringán, lóháton vagy épp kenuban ülve teljen az esemény alatt az idő, valamint a résztvevők megismerjék egymást.

Otthonról haza kerékpártúra
Fotó: Edmár Attila

A határon átívelő vándortúrák különböző városokból indulnak és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre. Hét országból, 11 útvonalon csatlakoztak idén a részvevők, de egy nemzetként élik meg a biciklizés örömét.

Otthonról haza kerékpártúra
Kép forrása: Edmár Attila

A Pozsonyból Dunaszerdahelyre érkező biciklis konvoj résztvevője volt maga Révész Máriusz, a magyar kormány kerékpározás-fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is. A dunaszerdahelyi megálló egyik szervezője, Edmár Attilától megtudtuk, hogy a bringázók először a Bartók Béla sétányon kiállított tárlatot járták körbe, majd a DAC stadiont szemlélték meg, mindezek után pedig a Csallóközi Múzeumban kaptak tárlatvezetést Nagy Iván igazgatótól.

Otthonról haza kerékpártúra
Kép forrása: Reczai Lilla
Karaffa Attila és Révész Máriusz

Karaffa Attila alpolgármester röviden üdvözölte a jelenlévőket és elmondta:

Ahogy az őseink, úgy mi sem adjuk fel Dunaszerdahelyen identitásunkat. Bízunk abban, hogy a jövőben gyermekeink és unokáink is megtartják majd a magyar értékeket, amelyek tovább visznek bennünket az úton. Az anyaország nélkül mi is gyöngék vagyunk, de az anyaország is gyönge nélkülünk

– tette hozzá Karaffa.

Otthonról haza kerékpártúra
Kép forrása: Reczai Lilla
A túra szervezői Trianon 100. évfordulójának alkalmából szerették volna megrendezni az Otthonról haza elnevezésű kerékpártúrát – Nemzeti Összetartozás Kerékpártúra névvel –, ám a járványhelyzetre való tekintettel el kellett napolni a rendezvényt (nem is egyszer) egészen 2021 augusztusára.
,Az augusztus 20-i budapesti érkezéssel nemcsak a kerékpározóknak szeretnénk üzenni, hanem egész Magyarországnak. Hiszen mindnyájan összetartozunk

– mondta el Révész a Csallóközi Múzeum udvarán. Továbbá megosztotta Böjte Csaba atya gondolatait is: ,,Aki biciklizés közben mindig hátrafelé néz, az előbb utóbb orra esik”.

Otthonról haza kerékpártúra
Kép forrása: Reczai Lilla
A kitartó túrázók

Nekünk is előre kellene nézni, s még nagyobb hangsúlyt fektetni az összetartozásra.

A biciklitúra Komáromban folytatódik (ezen a szakaszon), majd onnan Visegrádra kerekeznek a túrázók, aztán pedig augusztus 20-án célba érnek Budapesten, ahol együtt nézik majd meg a tűzijátékot.

Részletekért keresse fel az https://otthonrolhaza.hu/ internetes felületet.

Megosztás
Címkék