Képzőművész és kézműves tábor a Párkányi régióban

Bokor Klára 2019. július 11., 19:08

A Duna Menti Alkotótábort Párkányban Gerstner Ákos történész, a Pro Culture Parkan elnöke szervezte édesapja az ismert párkányi festőművész Gerstner István emlékére, aki az idén lenne 80 éves. A foglalkozások saját családi házukban zajlanak, méghozzá édesapja, műtermében.

A táborban 12 gyermek tökéletesedik a rajztudásban, önismeretben és honismeretben, 11-től 16 éves korig, Párkányból és a környékéről. A tábor védnöke és oktatója Bánsághi Tibor Vince festőművész Budapestről és felesége Schwarzs Mária, művésznevén Akiram.

Juhász Vanda a tábor egyik résztvevője elmondta, az oktatók a belő énjük megismerésére inspirálják őket.

Arra tanítanak, egyedi ötleteink és gondolataink legyenek mind a magánéletben, mind az alkotás terén

– foglalta össze Vanda. A résztvevők elmondták, jól össze tudott hangolódni a csapat annak ellenére, hogy elég nagy korkülönbségek vannak közöttük.

Duna menti táborként a szerdai napon meglátogatták Esztergomban a Duna Múzeumot, ahol szintén sok mindent lehetett alkotni, összerakni. A tábor zárókiállítására majd a novemberi hónap folyamán kerül sor a Párkányi Városi Múzeumban.

A gyerekek részvétele ingyenes, mivel szervezését támogatta a Pro Culture Parkan civil egyesület, a Szlovák Kisebbségi Alap, a Bethlen Gábor Alap és Párkány városa.

Csiribiri Játszóháztábor Szőgyén

Az idén immár 18. éve működő öt napos tábort Szarka Andrea hívta életre, aki ma a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola igazgatója. Két olyan foglalkoztatójuk is van, akik ők maguk is ebben a táborban sajátították el és szerették meg a kézművességet. 

Szarka Andrea elmondta, 49 gyermekkel foglalkoznak, akik közül nyolcan a Manóházban tevékenykednek szüleikkel vagy nagyszüleikkel.

Az ez évi tábor témája a játékkészítés, ezért egy nagy műhellyé alakultunk, ahol a régi játékok készítésétől haladunk a modernebbek felé

– sorolja.

Az igazgatónő még kifejti, az első táborokban a gyerekek még türelmesebbek és kitartóbbak voltak, de mindenképpen megéri kézműveskedniük, mert ezáltal fejlődik finommotorikájuk és kreativitásuk, sokszor még a mintadarabot is tovább tudják fejleszteni.

Emellett nagy a mozgásigényük, ezért ügyességi, labda- és társasjátékokat is beiktattak a programba. Egy nap a kirándulásé, s hová máshová mehetnének a játékkészítők, mind a Piliscsévi Játékparkba, ahol agyagjátékokat gyárthatnak.

A tábor zárókiállítással ér véget, melyet a hozzátartozókon kívül a nagyközönség is megtekinthet és természetesen mindenki haza is viheti saját gyártású játékait.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS