2022. december 5., 10:38

Kéményfüst miatt rendeltek el szmogriadót Közép-Szlovákiában

A szilárd tüzelőanyag használata miatt megnövekedett a levegőben a szálló por koncentrációja, emiatt szmogriadót rendeltek el.

szmog
Fotó: pixabay.com

Jolsván és környékén a szálló por 10 mikronnál kisebb részecskéinek koncentrációja jelentősen megnövekedett, ezért a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szomgriadót rendelt el, amely a visszavonásig tart.

A szálló port kémiai összetételtől függetlenül, csupán fizikai alapon, a részecskék átmérője szerint csoportosítják. A 100 μm-nél kisebb szemcsék már belélegezhetőek , de ezek nagy része az orrban és a szájban, legkésőbb a gégefőnél elakad, nem jut mélyebbre a légutakban. A 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton . A 4 mikron alattiak bejutnak a tüdőbe . A 2,5 μm-nél kisebbek pedig már egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből. Egészségügyi szempontból a 10 illetve a 2,5 mikronos határnak van jelentősége. Ezekre a PM10 és a PM2,5 jelölést használjuk"

– írja a Wikipédia.

A SHMÚ tájékoztatása szerint a helyzet a szilárd tüzelés miatt állt elő, amihez hozzájárult az is, hogy a település völgyben fekszik, és a szél nem fújta ki a füstöt.

A PM10 által leginkább veszélyeztetett csoportba az idősek, a légzőszervi és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők, az allergiások, az asztmások, a csecsemők, a kisgyermekek és a várandós nők tartoznak.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.