2019. június 6., 07:40

Keleti óvodai körkép a beiratkozásról

Május 31-én lezárultak az óvodai beíratások. A Bodrogközben és az Ung-vidéken mintegy tucat óvoda újult már meg magyarországi támogatással, ezért elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a szép környezet, a megújult berendezés vajon vonzóbbá tette-e a magyar tannyelvű óvodákat a 3 éves gyerekek szülei számára.

kistarkanyiak.jpg
Fotó: Zsebik Ildikó

A nagytárkányi óvoda igazgatónője Tamáš Kopasz Zsuzsa a következőket mondta el portálunknak: Nálunk egy évvel ezelőtt újult meg az óvoda, a tetőcserére 21 millió forintnyi támogatást kaptunk a magyar államtól, a további munkálatokat a falu önerőből végezte el.

Akkor 31 gyerekünk volt, idén szeptemberben pedig 41 gyerekkel kezdjük az új tanévet.

Egyébként 50 férőhelyes óvoda vagyunk hivatalosan, de két osztályunkban csak 20 illetve max. 21 fő lehet, tehát az 50-es létszám  irreális. Van 3 gyerekünk Tiszacsernyőből, kettő pedig Kistákányból. Elégedettek vagyunk a beíratottak létszámával.

Czető Viktória a 33 férőhelyes kistárkányi magyar óvoda igazgatónője. Az újjávarázsolt épületet idén januárban vehették birtokba. Megújult a tető, az épületet kívülről szigetelték. Sokkal szebb lett, ráadásul a nyári melegben sem kell majd a gyereknek izzadniuk.

Hozzájuk csak helyben élő gyerekek járnak, szám szerint 32, ez épp két óvodai osztályra való.

Csicserben Eötvös Lídia az óvoda igazgatónője.

Intézményük összesen 20 gyereket tud felvenni, és szeptembertől teljes létszámmal kezdik a tanévet.

Ehhez az is kellett, hogy Kaposkelecsényből, Mátyócról vagy épp Mokcsamogyorósról is jöjjön ide néhány gyerek. Náluk a magyarországi támogatásból történő felújítás elsősorban a konyha rekonstrukcióját és a székek, öltözőszekrények cseréjét jelentette.

Kisgéresben egyosztályos az óvoda, és 25 gyerek látogathatja.

A gyerekek közül a ballagók és az újonnan érkezők száma egyaránt hat.

Az épület látványosan megújult, hiszen új tetőt, új szigetelést és új fűtésrendszer kapott.

Turánsky Sára a nagykövesdi magyar ovit igazgatja.

9 gyerekük van pillanatnyilag, senki sem fog elballagni, de csak egyetlen gyerekkel  gyarapodnak majd.

Sőt ez sem teljesen biztos, hiszen van egy autista tanítványuk, aki már rég elmúlt 6 éves, őt a szülei valószínűleg speciális iskolába viszik. A diákok száma még nem végleges, elképzelhető, hogy akár három gyerekkel is bővülhet a létszámuk.

A ladmóci magyar óvoda is pici intézmény, egyetlen osztályukba pillanatnyilag 10 gyerek jár. Ezek között szlovák gyerek is akad.

Két új tanítvánnyal gyarapodnak szeptembertől, ugyanakkor hármat meg elveszítenek.

Ahogyan Orosz Végső Anikó igazgatónő elmondta: két család Bodrogszerdahelyre illetve Szőlőskére küldi gyerekét szlovák nyelvű óvodába, pedig helyben van magyar iskola is. Intézményük az elmúlt éven új tetővel, belső berendezéssel, játékkal és játszótérrel bővült. Sajnos, a megújulás nem eredményezett nagyobb gyermeklétszámot.

Végül Jecko Ildikó személyében a Nagykaposi Magyar Tannyelvű Óvoda igazgatónője nyilatkozott portálunknak.

Hozzájuk pillanatnyilag 28 gyerek jár, és a beiratozások alapján szeptembertől ugyanennyien is maradnak.

Náluk még nem volt felújítás, de az önkormányzattól ígéretet kaptak arra, hogy EU-s pénzből a nem túl távoli jövőben esélyük van külső szigetelésre, új tetőszerkezetre és nyílászárókra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.