2022. május 2., 17:07

Keleten is beindult a kulturális élet, derül ki a Kassai Figyelő májusi számából

Gyermeknapra hangolódó, egy kicsit a Majális festményre emlékeztető címlappal, a szokásos gazdag tartalommal megjelent a Kassai Figyelő legújabb száma.

Kassai Figyelő - 2022 május

Mihez tartsuk magunkat? teszi fel a kérdést vezércikkében Havasi Péter felelős szerkesztő.

Majd felidézi mindazt, amivel napjainkban küszködünk ebben a zűrzavaros világban. A sok baj jellemzőjeként a közömbösséget nevezi meg és a keresztény értékrendben látja a menekülési útvonalat.

Sokak számára fontos hírt közöl a Figyelő, április 15-én végre újra helyreállt a légi összeköttetés Kassa és Németország között. Örömmel számol be arról is, hogy két év járvány miatti kihagyás után ismét megrendezik a Jókai Napokat. Ezen kívül a Lendván tartott Kárpát-kör konferenciáról is olvashatunk tudósítást.

Új igazgatója van a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézetnek, Pakosta Andrea személyében, aki a lapnak beszámolt terveiről. Fő célja, hogy a régió vezető kulturális intézményévé tegye a rá bízott intézetet, mégpedig a királyhelmeci és környékbeli szervezetekkel együttműködve.

A buzitai iskolások az elektromos hulladék újrahasznosításáról tanultak – egy országos projektnek köszönhetően. Az e-hulladék tárolása közel sem olyan egyszerű és veszélytelen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Hogy miért, az is kiderül a cikkből.

Európai szinten is folytatódik a küzdelem a nemzeti kisebbségek védelméért. Erről Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke számolt be kétnapos felvidék útján tárgyalópartereinek.

Találkozott Forró Krisztiánnal, a Szövetség elnökével is, akinek felajánlotta segítségét közös ügyeink képviseletében, tekintettel arra, hogy a felvidéki magyarságnak jelenleg nincs EP-képviselője.

A fiatalon elhunyt Mészáros György újságíró-író A kifakuló világ című posztumusz kötetét veszi górcső alá Juhász Dósa János.

A film és kultúra szerelmeseinek rossz hír, hogy pénzhiány miatt idén elmarad az Art Film Fest Kassán. A szervezőknek minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült előteremteniük a szükséges költségvetést, pedig az idén a fesztivál a nemrég elhunyt Milan Lasicának állított volna emléket.

Megrendezik viszont az I. Gál Sándor vers- és prózamondó versenyt Buzitán, május 20-án, a költő halálnak első évfordulójának alkalmából.

Embernek maradni az embertelenségben címmel a vox humanát hirdető Fábry Zoltán europrogresszív üzeneteinek érvényessége kerül elemzésre.

A Kassai Figyelő legújabb számából kiderül még, hogy ismét lesz színházi fesztivál Királyhelmecen és a Kassai Zenei Tavasz programjáról is olvashatunk, valamint a Tost László, egykori kassai polgármesterről készült monográfiával is „megismerkedhetünk”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.