2019. április 29., 17:05

Keleten a helyzet változatlan

Ezúttal Ung-vidék három teljes szervezettségű iskolájában jártunk, hogy érdeklődjünk a jövendő magyar elsősök száma iránt. 

keszulodes-az-ovisokkal.jpg
Médialapozó
Fotó: Google.hu

Elsőként a Vajáni Magyar Tanítási Nyelvű Református Egyházi Alapiskola igazgatóhelyettesét, Kraus Saroltát kérdeztük: "Iskolánk 2001-től létezik, pillanatnyilag 153 gyermekünk van, akik 9 osztályban tanulnak. Általában 13-14 elsős szokott hozzánk jelentkezni, idén azonban 17 jövendő elsős iratkozott be, és ennek a számnak mi nagyon örülünk. Vajánon kívül Csicser, Bés, Iske, Abara, Kis- és Nagyráska tartozik vonzáskörzetünkbe, de pillanatnyilag olyan falvakból is van gyerekünk, ahol már évtizedek óta nincs magyar iskola: Imregről és Szürnyegről, sőt elvétve érkezik közénk deregnyői, nagyszelmenci, nagykaposi és kaposkelecsényi gyerek is. Hisszük, hogy az itt folyó munka eredménye is a viszonylag magas jelentkezési szám. Minden ünnepet a templomunkban tartunk, lelkészek is foglalkoznak tanulóinkkal, és a tehetséggondozást is szívünkön viseljük."

A Dobó István Alapiskola diákjai
Fotó: Google.hu
A Dobó István Alapiskola diákjai

Ung-vidék másik teljes szervezettségű iskolája a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola. Igazgatója, Hack László elmondta, hogy iskolájuknak 169 tanulója van, ez a szám a következő tanévben tízzel emelkedni fog.  

Huszonnégy elsős iratkozott be hozzájuk, ez elégedettséggel tölti el őket, hiszen az utóbbi 5-6 év emelkedő tendenciát mutat. Diákjaik Nagyszelmenc mellett még Szirénfalváról és Dobóruszkából érkeznek, de van 14 diákjuk Nagykaposról is. Az emelkedő létszám az óvodákkal ápolt jó viszonyon túl talán azzal is magyarázható, hogy van két saját iskolabuszuk, amely reggel hozza, délután hazaviszi a gyerekeket. Beállításuk óta érezhetően nőtt diákjaik létszáma.

Az Erdélyi János Alapiskola tanulói
Fotó: Google.hu
Az Erdélyi János Alapiskola tanulói

Végül Ung-vidék legnagyobb teljes szervezettségű magyar tannyelvű iskolájának, az Erdélyi János Alapiskolának igazgatónőjét, Fazekas Lídiát kérdeztük. Ők csak április utolsó vasárnapján tartották az ünnepélyes beiratkozást. Egyelőre 31 elsősük van, ez valamivel kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor az iskolába járók összlétszáma (pillanatnyilag 445 diák) nem fog lényegesen változni szeptembertől, mert az elballagó kilencedikesek is  kevesebben vannak a többi évfolyamhoz képest. Az bizonyos, hogy két osztályt nyitnak, és külön örülnek annak, hogy a szlovák oviból is lesz 5 diákjuk. A magyar óvodával szoros kapcsolatot tartanak fenn, de a környék óvodáit is meghívták nyílt napjukra. A beiratkozáson a kicsik ajándékot is kaptak, egy csészét és egy trikót Elsős leszek felirattal, illetve alapiskolájuk logójával. Megkapták továbbá a Magyarországról érkezett iskolatáskákat, szeptemberben pedig egy tanszercsomag is várja őket.

Összességében tehát elmondható, hogy Ung-vidéken nincs jelentős változás a tavalyi és az idei magyar elsősök számát illetően.

keszulodes-az-ovisokkal.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék